Küresel bir ankete katılan 15.000'den fazla yetişkinin neredeyse üçte ikisi, sağlıklı görünme konusundaki "baskıcı sosyal beklentiler" hissini dile getirdi. Uzmanlar, bu baskının insanların yaşamlarında eksik olan şeylere odaklanmalarına yol açtığını ve bunun sonucunda tükenmişlik yaşanabileceğini belirtiyor.
Araştırmalar, bu durumun özellikle genç nesilleri etkilediğini, 20'li yaşlardaki bireylerin fiziksel, ruhsal ve sosyal baskı hissetme olasılığının 60 yaş üstündekilere kıyasla iki kat daha fazla olduğunu gösteriyor.
Döngü halindeki baskılar, bir spor giyim markası tarafından toplanan verilere göre, insanların yüzde 53'ü sağlıklı olma konusunda çok fazla tutarsız bilgi olduğunu düşündüğünü ortaya koydu. 2024 Küresel Refah Raporu, "Kendimizi sürekli bir döngü içinde buluyoruz. Ne kadar çok baskı hissedersek, o kadar kötü hissediyoruz," ifadesini kullanıyor.
Bu döngü, üç ana baskı noktası tarafından tetikleniyor: gerçekçi olmayan sosyal beklentiler, tutarsız bilgiler ve yalnız hareket etme hissi.
Bunun yerine, sosyal medyadan bir süre uzaklaşmak, meditasyon yapmak, gün içinde vücudu hareket ettirmek, doğada zaman geçirmek ve sosyalleşmek için fiziksel aktivitelere yönelmek gibi eylemler öneriliyor. Verilere göre, grup fitness derslerine katılanların yüzde 15’i, meditasyon yapanların yüzde 9’u ve iş-özel hayatında sınırlar koyanların yüzde 13’ü daha yüksek refah bildirdi.
Uzmanlar, yavaş yavaş ulaşılabilir hedefler koymayı ve refah arayışını stresten ziyade bir neşe ve umut kaynağı haline dönüştürmeyi tavsiye ediyor.