Çarpıcı BM raporu: PKK/YPG, Suriye'de 2023 yılında 462 çocuğu zorla kadrosuna dahil etti

Birleşmiş Milletler (BM) raporu, Suriye'de PKK/YPG ve ona bağlı diğer yapılanmaların 2023 yılında 203'ü kız çocuğu olmak üzere toplamda 462 çocuğu zorla silahlı kadrosuna kattığını ortaya koydu.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in henüz kamuya açıklanmayan ve 2023 yılı verilerini içeren "Çocuklar ve Silahlı Çatışmalar Raporu"na ulaşıldı.

Rapora göre, geçtiğimiz yıl Suriye'de SDG adı altında faaliyet gösteren terör örgütü PKK/YPG ve bağlı grupları, 259 kız çocuğunu zorla silahlı kadrosuna kattı. Ayrıca, PKK/YPJ olarak bilinen örgütün kadın terörist birimi de 203 kız çocuğunu zorla silahlandırdı.

PKK/YPG, yabancı uyruklu çocuklar dahil 800'den fazla çocuğu farklı silahlı gruplarla ilişkili oldukları iddiasıyla 2023 yılının sonuna kadar alıkoymaya devam etti.

DEAŞ ile bağlantılı olduğu şüphesiyle yaklaşık 29 bin çocuk, Suriye'nin kuzeydoğusundaki PKK/YPG'nin kontrolünde bulunan kamplarda yıllardır özgürlüklerinden mahrum bir şekilde yaşamaya zorlanıyor.

PKK/YPG ve diğer bağlantılı gruplar, 2023 yılında 16 çocuğu öldürdü veya sakat bıraktı. Ayrıca, teröristler 31 okul ve hastaneyi silahlı faaliyetleri için kullandı.

ÇOCUKLARIN SERBEST BIRAKILMASI TALEBİ

Raporda, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in değerlendirmelerine de yer verildi. Guterres, Suriye'de çocuklara yönelik ağır ihlallerin yüksek sayısının endişe verici olduğunu belirterek, uluslararası insancıl hukuk ve insan hakları hukuku normlarına uyulmasını talep etti.

Guterres, çocukların koşulsuz ve derhal serbest bırakılması çağrısında bulunarak, okul ve hastanelere yapılan saldırıların sona ermesi ve bu binaların askeri amaçlarla kullanılmaması gerektiğini vurguladı.

PKK/YPG'nin çocukları zorla kadrosuna katma ve kullanma oranındaki artışın endişe verici olduğunu ifade eden Guterres, Suriye'nin kuzeydoğusundaki kamplarda ve gözaltı merkezlerinde kadınları ve çocukları etkileyen şiddet olaylarının kaygı verici olduğunu belirtti. Ayrıca, bu kişilerin özgürlüklerinin kısıtlanmasının ancak son çare olarak değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.