Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (Türk-İş) bağlı TES-İŞ ve MADEN-İş sendikaları, Ankara’nın Nallıhan ilçesinde yer alan Çayırhan Termik Santrali ve maden sahalarının özelleştirilmesine karşı bir yürüyüş düzenledi. Maden ve santral çalışanları, bu özelleştirme kararına ‘Varlık Satışı’ diyerek tepki gösterdi.
"EMEĞİMİZE VE GELECEĞİMİZE SAHİP ÇIKIYORUZ"
MADEN-İş Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul, yapılan açıklamada, Çayırhan’ın Türkiye ekonomisi ve madencilik sektörü açısından büyük öneme sahip olduğunu belirtti. Akçul, "Burası yalnızca bir işletme değil, aynı zamanda bu ülkenin ortak zenginliğidir," dedi ve özelleştirme kararının işçilerin haklarını yok sayarak, bölgede yaşayan binlerce insanın geleceğini riske attığını ifade etti.
"ÖZELLEŞTİRME İŞÇİ HAKLARINI TEHDİT EDİYOR"
Akçul, özelleştirmenin işçi haklarını göz ardı edebileceği ve işten çıkarmaların yaşanabileceği konusunda endişelerini dile getirdi. "Özelleştirme sonrası, maliyetleri düşürmek amacıyla işçi hakları göz ardı edilebilir, işten çıkarılmalar yaşanabilir, bu da iş güvencesinin tamamen ortadan kalkması anlamına gelir," ifadelerini kullandı. Akçul ayrıca, bu durumun yalnızca işçilerin değil bölgedeki halkın da ekonomik güvencesini sarsacağını belirtti.
"ÇAYIRHAN BİR OKUL, BU DEĞER YOK SAYILAMAZ"
Çayırhan kömür işletmelerinin ülke madenciliğinde bir örnek teşkil ettiğine dikkat çeken Akçul, burada yetişmiş nitelikli iş gücünün sektöre büyük katkı sağladığını söyledi. "Çayırhan’ın özelleştirilmesi, ulusal anlamda stratejik bir kayıp olacaktır. Burada oluşan başarı hikayesinin göz ardı edilmesini asla kabul edemeyiz," dedi.
"GEÇ OLMADAN BU KARARDAN DÖNÜLMELİ"
TES-İŞ Genel Başkanı İrfan Kabaloğlu da konuşmasında, özelleştirmenin ülke yararına hizmet etmediğini vurgulayarak, Çayırhan, Nallıhan ve Beypazarı halkının desteğine ihtiyaç duyduklarını söyledi. Kabaloğlu, gelişmiş ülkelerin birçok sektörü yeniden devletleştirdiğine dikkat çekerek, Türkiye’nin enerji ve madencilik alanlarını özelleştirmemesi gerektiğini belirtti.