Çek ve Senet Borçlarında Patlama: Karşılıksız Çek Tutarı %225 Arttı!

Türkiye’de sabit gelirli vatandaşlar, yüksek enflasyon karşısında giderek artan borç sarmalına sürükleniyor. Bankalara borçlu hale gelen kişi sayısı 41 milyonu aşarken, kredi kartı ve banka kredisi borçları toplamda 5.3 trilyon TL’ye ulaştı.

Türkiye’de yüksek enflasyon ve ekonomik sıkıntılar, vatandaşların borç sarmalına sürüklenmesine neden oluyor. Sabit geliri giderek eriyen milyonlarca kişi, ayakta kalabilmek için bankalara başvurarak kredi kullanmak zorunda kalıyor. Son bir yılda banka kredisi kullanan ve kredi kartı borçlananların sayısında büyük bir artış yaşandı. Borçlarını ödeyemeyenler ise icra tehdidi altında zor günler geçiriyor.

5.3 TRİLYONLUK BORÇ DAĞILIMI

Türkiye nüfusunun neredeyse yarısı bankalara borçlu durumda. Bankalardan çekilen kredi ve kredi kartı borçları toplamda 5 trilyon 259 milyar TL’ye ulaşmış durumda. Nakit kredi borçları 3 trilyon 371 milyar TL, kredi kartı borçları 1 trilyon 573 milyar TL, kredili mevduat hesaplarından çekilen borçlar ise 315 milyar TL’yi buluyor. Son bir yılda kredi çekmek zorunda kalan kişi sayısı 40 milyon 855 bine yükselirken, 84.6 milyar TL’lik kredi batık hale geldi. Ayrıca kredi kartı harcamalarının 40.3 milyar TL’si ödenemediği için takibe düştü. Toplamda 1 milyon 63 bin kişi, kredi kartı veya kredi borçlarını ödeyemediği için bankaların takibine düştü.

ÇEK VE SENET BORÇLARINDA DA PATLAMA

Ekonomik sıkıntılar sadece banka kredilerini değil, çek ve senet borçlarını da vurdu. 2024 yılının ilk 7 ayında ödenemediği için protesto edilen senetlerin tutarı, geçen yıla oranla 2.75 kat artarak 22 milyar TL’ye yükseldi. Aynı dönemde karşılıksız çıkan çeklerin sayısı ise 164 bin 268’e, tutarı ise 102.5 milyar TL’ye ulaştı. Bu rakam geçen yıla göre yüzde 225 oranında bir artışa işaret ediyor.

Vatandaşlar, ekonomik sıkıntıların üstesinden gelmek için banka kredilerine ve kredi kartlarına başvurmak zorunda kalsa da, borç yükünün giderek artması endişeleri beraberinde getiriyor. Ekonomi yönetimi ise bu borç yükünü hafifletmek amacıyla ödenemeyen kredi kartı ve kredilere 60 ay vadeli ödeme kolaylıkları getirmiş durumda. Ancak uzmanlar, bu önlemlerin uzun vadede yeterli olmayabileceğini belirtiyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.