Cevdet Akay’dan Bakanlara tepki: 'Milletimizin parasını çarçur edenler hesap vermekten kaçıyorlar'

CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, bakanlıkların kiralık araç verilerine ilişkin bilgi taleplerine yeterli yanıt verilmemesini eleştirdi. Akay, "Şeffaflık söylemleriyle öne çıkan bazı bakanların hesap vermekten kaçınması kabul edilemez.

CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, Cumhurbaşkanlığı ve tüm bakanlıklara sunduğu yazılı soru önergeleriyle, bakanlıklar ve bağlı kuruluşlardaki kiralık araçlara ilişkin bilgi talep etti. Bazı bakanlıklar bu taleplere yanıt verirken, bazıları ise sadece "yeteri kadar" açıklamasını yapmakla yetindi. Akay, durumu eleştirerek, "Şeffaflık söylemleriyle dikkat çeken bazı bakanların hesap verilebilirlikten uzak tavırları kabul edilemez. Milletin parasını sorumsuzca harcayanlar hesap vermekten kaçıyor" dedi.

TBMM Plan Bütçe Komisyonu Üyesi de olan Akay, soru önergesine yanıt veren bakanlıklardan elde edilen verilere dikkat çekti:

- Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, bakanlığın 2 makam aracı ve 263 kiralık araca sahip olduğunu, Karayolları Genel Müdürlüğü'nde 1.674 aracın bulunduğunu ve bunların 872'sinin kiralık olduğunu belirtti. Ayrıca, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nde 14 kiralık aracın bulunduğunu ifade etti. 
- Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, bakanlığa ait toplam 1.370 aracın 147'sinin kiralık olduğunu açıkladı.
- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, bakanlık ve bağlı kuruluşlarda 234 aracın bulunduğunu ve bunların 62'sinin kiralık olduğunu, 2014-2023 yılları arasında kiralık araçlara 38 milyon 318 bin lira harcandığını ifade etti.
- Ticaret Bakanı Ömer Bolat, bakanlığın 121 araca sahip olduğunu bildirdi.
- Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu ise bakanlığa ait 5 makam aracı bulunduğunu belirtti.

Akay, özellikle Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'i eleştirerek, öğrencilere harcanması gereken bütçenin başka yerlere aktarıldığını ve bunun kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Öte yandan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Tarım ve Orman Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın kiralık araçlarla ilgili olarak sadece "yeteri kadar araç kiralandı" yanıtını verdiği aktarıldı. Akay, Adalet, İçişleri, Dışişleri, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği, Gençlik ve Spor, Kültür ve Turizm Bakanlıklarının ise önergeleri yanıtlamadığını belirtti ve şeffaflıktan uzak bu tutumun kabul edilemez olduğunu dile getirdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.