TÜİK’in işsizlik rakamlarını açıklamasının ardından Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, enflasyon ve istihdam konularında önemli bilgiler paylaştı. Yılmaz, "Enflasyonu tek haneli seviyelere düşürmeyi hedeflerken işgücü piyasasındaki dengeleri de gözetmeye devam ediyoruz. İstihdamdaki artış ve işsizlik oranındaki düşüş, uygulanan ekonomi politikalarının etkinliğini göstermektedir." ifadelerini kullandı.
Cevdet Yılmaz, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, 2024 yılı Ağustos ayında mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranının bir önceki aya göre 0,3 puan düşerek yüzde 8,5’e gerilediğini ve kadınlarda işsizlik oranının 0,8 puan azalarak yüzde 11,4’e düştüğünü belirtti. Yılmaz, ekonomik faaliyetlerdeki dengelenme eğilimine rağmen işsizlik oranlarının düştüğünü, istihdamın ise artış gösterdiğini vurguladı. Ayrıca, 2024 yılıAğustos ayında istihdam edilenlerin sayısının geçen yılın aynı ayına göre 1 milyon 100 bin kişi artarak 32 milyon 776 bine ulaştığını ve istihdam oranının yüzde 49,7’ye yükseldiğini kaydetti.
Yılmaz, dezenflasyon sürecinin sağladığı öngörülebilirliğin ekonomik aktörlerin karar alma süreçlerindeki belirsizlikleri azalttığını ve işgücü piyasasının daha sağlıklı işlemesine olanak tanıdığını ifade etti. Dengeli büyüme hedefi doğrultusunda, yapısal reformlarla istihdamın artmasını hedeflediklerini dile getirdi.
Yılmaz, sosyal medya hesabı X’te yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:
"Enflasyonu tek haneli seviyelere düşürmeyi hedeflerken, işgücü piyasasındaki dengeleri de gözetmeye devam ediyoruz.
2024 yılı Ağustos ayında mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı, bir önceki aya göre 0,3 puan azalarak yüzde 8,5 olarak gerçekleşmiştir. Kadınlarda ise işsizlik oranı 0,8 puan düşerek yüzde 11,4 seviyesine gerilemiştir.
İktisadi faaliyetteki dengelenme eğilimine rağmen, işsizlik oranları azalırken istihdamda önemli bir artış gözlemlenmiştir. İstihdam edilenlerin sayısı 2024 yılı Ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre 1 milyon 100 bin kişi artarak 32 milyon 776 kişiye ulaşırken, istihdam oranı da 1,3 puan artarak yüzde 49,7 seviyesine çıkmıştır.
İstihdamdaki artış ve işsizlik oranındaki düşüş, uygulanan ekonomi politikalarının etkinliğini göstermektedir.
Dezenflasyon sürecinin sağladığı öngörülebilirlik, ekonomik aktörlerin karar alma süreçlerindeki belirsizlikleri azaltmıştır. Enflasyon oranlarındaki düşüş, bireylerin ve işletmelerin geleceklerini daha kolay öngörebilmelerine imkan tanıyarak, işgücü piyasasının daha sağlıklı işlemesine ve iş arayanların daha kolay, kalıcı iş bulmasına yardımcı olacaktır.
Dengeli ve istikrarlı büyüme hedefimiz doğrultusunda, işgücü piyasasına yönelik yapısal reformların katkısıyla önümüzdeki dönemde istihdamın daha da artmasını bekliyoruz."