Bağımlılıkla Mücadele Yüksek Kurulu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın başkanlığında toplandı. Yılmaz, "Kumar, internet, akıllı telefon ve oyun bağımlılığına karşı 'Okulda Bağımlılığa Müdahale Programı' ilk kez uygulanmaya başlayacak. Tüm bağımlılık türlerine karşı nesillerimizi koruyacak politikalar geliştirecek ve tedaviye erişim imkanlarını artıracağız" dedi.
Toplantıda Yılmaz'ın yanı sıra Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş ve YÖK Başkanı Erol Özvar da yer aldı.
Yılmaz, konuşmasında devlet kurumları, sivil toplum kuruluşları, aileler ve eğitim kurumları gibi paydaşların iş birliğinin önemine vurgu yaptı. Bu yaklaşımın yalnızca bireyleri değil, toplumsal dokuyu da güçlendirdiğini belirtti. Bağımlılıklarla mücadele konusunun öncelikli hedefleri arasında yer aldığını ifade etti. 2024-2028 Bağımlılıkla Mücadele Eylem Planı’nın gündemde olduğunu da sözlerine ekledi.
Uyuşturucu kullanımını azaltmanın en etkili yollarından birinin arzla mücadele olduğunu belirten Yılmaz, bu bağlamda gerekli organizasyon ve personel güçlendirmelerinin yapıldığını söyledi. Emniyet ve Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü bünyesinde narkotik suçlarla mücadele için yeni daire başkanlıkları kurulduğunu ifade etti. Ayrıca, ticaret alanındaki modernizasyon çalışmalarının ve yapay zeka destekli cihazların kullanımının uyuşturucu arzını önlemede etkili olduğunu vurguladı.
Yılmaz, 2023 yılında Adalet Bakanlığı tarafından uyuşturucu suçlarına yönelik önemli düzenlemeler yapıldığını belirterek, bu düzenlemelerin suçlunun rehabilitasyonu ve toplum güvenliğine katkı sağladığını söyledi. Sağlık Bakanlığı'nın sigara bırakma programları hakkında bilgi vererek, bağımlılıkla mücadele eden tedavi merkezlerinin kalitesinin artırılacağını bildirdi.
2024-2028 yılları için hazırlanmış eylem planlarının detaylı bir şekilde ele alınacağını belirten Yılmaz, koruyucu ve önleyici yaklaşımın bağımlılıkla mücadelenin en güçlü aracı olduğunu vurguladı. Ayrıca, bağımlılık ile mücadele eğitim akademisi kurulmasının da gündemde olduğunu ifade etti. Toplantının sonunda, bağımlılıkla mücadele için çalışan tüm paydaşlara teşekkür etti.