Cevdet Yılmaz'dan enflasyon tahmini geldi: "Yıl sonunda yüzde 41,5, gelecek yıl yüzde 20-30"

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, enflasyondaki hızlı artışı "Geçici bir süre için bir miktar yükseldi" şeklinde değerlendirerek, yıl sonu enflasyon tahminini %41,5, gelecek yıl için ise %20-30 aralığında olarak açıkladı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, enflasyondaki hızlı artışı "Geçici bir süre için bir miktar yükseldi" şeklinde değerlendirerek, yıl sonu enflasyon tahminini %41,5, gelecek yıl için ise %20-30 aralığında olarak açıkladı. Yılmaz, katıldığı bir televizyon programında gündeme dair soruları yanıtladı. AA'nın haberine göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında gerçekleşen Yatırım Danışma Konseyi'nin 10. Toplantısı hakkında sorulan bir soruya yanıt veren Yılmaz, seçimden bu yana ekonomide tutarlı ve güvenli bir politikanın izlendiğini, güncellenen Orta Vadeli Program'ın da bunu doğruladığını belirtti.

Yılmaz, ekonomi programına duyulan güvenin yüksek olduğunu ve Yatırım Danışma Konseyi Toplantısı'na katılan yatırımcıların da bu güveni dile getirdiğini ifade etti. "Portföy yatırımları ve doğrudan yatırımlar açısından Türkiye, yeni bir döneme adım attı. Bu değişimlerin sonuçlarını önümüzdeki dönemlerde daha fazla göreceğiz," şeklinde konuştu. Ayrıca, kalıcı istihdam sağlayacak ve yeni teknolojiler getirecek doğrudan uluslararası sermaye yatırımlarını artırmanın önemine de vurgu yaptı.

''YATIRIMCILARIN İÇ SİYASETLE DERDİ YOK''

Cevdet Yılmaz, Uluslararası Yatırımcılar Derneği tarafından yapılan anketlerde Türkiye'ye yatırım yapmayı düşünen yatırımcı sayısının iki katına çıktığını belirtti. Son üç ayda doğrudan yatırımlarda bir artış gözlemlediklerini ifade eden Yılmaz, "Son yedi ayda doğrudan yatırımlar 6 milyar doları aştı. Yıl sonunda bu rakamın 10 milyar doların üzerine çıkmasını bekliyoruz. Şu an dünyadan aldığımız pay yüzde 1; amacımız bunu yüzde 1,5'a çıkarmak," dedi. 

Yılmaz, Türkiye'de karamsarlığı yaymaya çalışan ve hükümetin programına olumsuz bir etki yaratma çabasında olan bir kesimin bulunduğunu da belirterek, bu eleştirilerin yatırımcılar üzerindeki etkisini değerlendirdi:

"Yatırımcıların iç siyasetle derdi yok. Yatırımcılar ülkenin durumuna ve sayılara bakarlar. Durum neyse onu gören insanlar. Türkiye'nin istikrarını, huzurunu, coğrafyasını, girişimci iş gücünü, genç dinamik nüfusunu birçok yönünü takdir ediyorlar. Dünyada bu yıl üç kredi derecelendirme kuruluşunun da olumlu yönde not artırımı yaptığı tek ülke Türkiye. Yatırım imajımız, algımız daha iyiye doğru gidiyor. Türkiye, yeni yatırımcılarla tanışacak. Sadece Çin'den değil Latin Amerika'dan Körfez'e, Uzak Doğu'dan Avrupa'ya, Amerika'ya Türkiye ilgi odağı halinde. Bunu çok iyi değerlendirmemiz lazım."

''ENFLASYON GEÇİCİ OLARAK BİR MİKTAR YÜKSELDİ''

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, ekonomide risklerin düşürüldüğüne, şoklara karşı direncin artırıldığına dikkati çekerek, Türkiye'nin şu an çok daha sağlam bünyeyle yoluna devam ettiğini söyledi. Enflasyondaki yüksek artışı "Enflasyon geçici olarak bir miktar yükseldi" sözleriyle değerlendiren, Yılmaz, enflasyon tahminini de şu şekilde açıkladı:

"Daha önce 'enflasyon bir miktar yükselecek ama sonra düşecek. Özellikle yılın ikinci yarısında belirgin düşüş göreceksiniz' dedik. Çok şükür mahcup olmadık yüzde 75,5'lere kadar çıkmıştı mayısta, hazirandan itibaren bir düşüş sürecine girdi, son 3 ayda 23,5 puan düşüş oldu ve yüzde 52'ye gelmiş oldu. Gelecek ay yakın bir tarihte açıklanacak, 50'nin altında 40'lı bir rakam bekliyoruz. Yıl sonunda da yüzde 41,5 gibi bir tahminimiz var. Gelecek yıl bu zamanlar artık yüzde 20 ile 30 arası, yıl sonunda da yüzde 20'nin altında bir beklentimiz var."

Cevdet Yılmaz, ekonomi hakkındaki eleştiriler için ise "Halkta karamsarlık oluşturmaya çalışan, spekülatif hadiselerle ülkeye zarar vermeye çalışan bir sistematik çabayı da görüyoruz. Biz bunlara pirim vermeyeceğiz, kararlı şekilde yolumuza devam edeceğiz" diye konuştu. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.