Muğla'nın Bodrum ilçesinde bulunan ve doğal güzellikleriyle ünlü Cennet Koyu, Cengiz Holding’in otel ve lüks villa projesi nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Doğal ve arkeolojik SİT alanı statüsündeki koyda, Akdeniz foklarının yaşam alanları olan mağaraların bulunduğu bölgeye yedi dalgakıran inşa edilmeye başlandı. Çevreciler, kıyının doğal yapısının bozulduğunu ve projenin yargıya taşınacağını açıkladı.
678 BİN METREKARELİK ALAN BETONLAŞTI
16 ayda Gökburun’da başlatılan proje kapsamında 678 bin metrekarelik alan betona boğuldu. İnşaat ruhsatı iptal edilmesine rağmen, mahkeme kararıyla yeniden başlayan projede şirket, deniz kıyısına iş makineleriyle dalgakıranlar yerleştiriyor.
ÇED RAPORUNA TEPKİ
Cengiz Holding, otel projesi için "ÇED gerekli değildir" kararı aldı ve deniz kıyısında 3 bin 171 metrekarelik alana yedi dalgakıran yapımına başladı. Ancak bu karar çevreciler ve uzmanlar tarafından büyük tepkiyle karşılandı.
TMMOB Bodrum İlçe Koordinasyon Kurulu Sözcüsü Mustafa Erdoğan, projeye şu sözlerle isyan etti:
"Burası Akdeniz foklarının barınma alanı ve kırmızı bölge. Yasaya göre denizin içinde hiçbir etkinlik yapılamaz. Ancak, Cengiz Holding bu kuralları hiçe sayarak denize beton bariyerler yapıyor. Amaçları burayı marinaya çevirmek."
AKDENİZ FOKLARI TEHLİKE ALTINDA
Akdeniz foklarının nesli, yaşam alanlarının yok edilmesi nedeniyle tehlike altında. Cennet Koyu’nda yapılan inşaatlar ve dalgakıran projeleri fokların dinlenme alanlarını ortadan kaldırıyor.
SİT DERECESİ DÜŞÜRÜLDÜ
Cennet Koyu’nun doğal ve arkeolojik SİT alanı olan statüsü, inşaatın önünü açmak için birinci dereceden üçüncü dereceye düşürüldü. Projenin tamamlanmasının ardından, bu eşsiz doğal güzellikten geriye hiçbir şey kalmayacağı öngörülüyor.