CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, kamuoyunda "9. Yargı Paketi" olarak bilinen 7531 sayılı "Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"un 11 maddesinin yürürlüğünün durdurulması ve iptali talebiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Günaydın, "Toplumun ve kamu yararının korunması bizim için önceliklidir. CHP, anayasal düzeni savunmaya ve hukuku korumaya devam edecektir," ifadelerini kullandı.
Gökhan Günaydın, başvurduğu Anayasa Mahkemesi'ne, 7531 sayılı kanunun bazı maddelerinin Anayasa'ya aykırı olduğunu belirterek şunları söyledi: "Cumhur İttifakı’nın Anayasa’ya aykırı kanunlar çıkarmaya devam etmesi üzerine, biz de anayasal düzeni korumak amacıyla bu konuyu Anayasa Mahkemesi’ne taşımaya devam edeceğiz."
Günaydın, Meclis’teki muhalefet partileriyle ortaklaşa mücadele ederek, bazı hükümlerinin kanun kapsamından çıkarılmasını sağladıklarını belirtti. Özellikle, kadının soyadı düzenlemesi ve TMSF’ye şirketlere kayyum atama yetkisi verilmesi gibi maddelerin muhalefetle birlikte çıkarıldığını hatırlattı.
Ancak bazı maddeler Cumhur İttifakı'nın desteğiyle Genel Kurul'dan geçti ve kanunlaştı. Günaydın, Anayasa Mahkemesi'ne sundukları dilekçede, bu maddelerin yürütmesinin durdurulması ve iptal edilmesini talep ettiklerini belirtti.
Anayasa Mahkemesi'ne yapılan başvuruda iptali istenen düzenlemeler arasında şunlar yer alıyor:
- Elektronik açık artırmalarda mülkiyet hakkı yerine, sürenin Adalet Bakanlığı tarafından belirlenmesi.
- Adli yardım ödeneğinin barolara dengesiz şekilde dağıtılması.
- Hukuk mesleğine giriş ve idari yargı sınavlarının yönetmelik ile belirlenecek olması.
- Adalet müfettişlerine hakim ve savcılar hakkında özel araştırma yetkisi verilmesi.
- Adalet müfettişlerinin her türlü bilgi ve belgeyi toplama yetkisi verilmesi, kişisel verilerin korunması ilkesine aykırı.
- Baba olduğunu iddia eden kişinin soy bağının reddi davası açabilmesinin hukuka aykırı şekilde şarta bağlanması.
- Kamu görevlisine karşı hakaret suçlarının uzlaştırma kapsamına alınması.
- Lehe kanunun geçmişe yürümesi ilkesine aykırı olarak, bazı dosyaların uzlaştırma ile sonuçlandırılması.
- Vakıf kültür varlıklarının restorasyonu ile ilgili Devlet İhale Kanunu'ndan çıkarılması.
- Ormanlık alanlarda adli hizmet tesisleri ve ceza infaz kurumlarının inşa edilmesine dair ön izinlerin kesin izne dönüştürülmesi.
Günaydın, başvurularının hiçbir zaman CHP'nin ya da bireysel çıkarlarının korunması amacı taşımadığını vurgulayarak, toplumun ve kamu yararının korunmasının öncelikleri olduğunu söyledi.