CHP, Türkiye'de artan genç suçluluğu ve şiddet vakalarının sebeplerinin araştırılmasına yönelik bir Meclis araştırma önergesi sundu. Ancak öneri, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Önerinin gerekçesini açıklayan CHP Muğla Milletvekili Cumhur Uzun, gençler arasında suç oranlarının artmasının toplumun geleceği için büyük bir tehdit oluşturduğunu vurguladı. Uzun, şunları söyledi:
"Gençleri iyi yetiştirmeyen bir toplumun geleceği de parlak olamaz. Ne yazık ki bugün kadınlar sokağa çıkamaz, çocuklar parka gidemez hale geldi. Suç işleyen gençlerin sayısındaki artış kaygı verici boyutlara ulaşmıştır."
Uzun, özellikle eğitim, istihdam ve sosyal hizmetlerin yetersizliğinin bu artışın arkasındaki ana faktörler olduğunu belirtti. Resmi verilere göre, şiddet suçlarına karışan gençlerin sayısında ciddi bir artış olduğunu dile getiren Uzun, Meclis’in bu konuda acilen adım atması gerektiğini savundu.
İYİ PARTİ: YOKSULLUK VE MADDİ KAYGILAR SUÇA İTEN FAKTÖRLER
Öneriye destek veren İYİ Parti İzmir Milletvekili Hüsmen Kırkpınar, gençlerin suça itilmesinde yoksulluk ve maddi kaygıların en önemli etkenlerden biri olduğunu belirtti. Kırkpınar, gençlerin hem suç işleyen hem de suça itilmiş mağdurlar olduğunu ifade ederek şunları söyledi:
"Okul çağındaki çocuklarımız nasıl oluyor da suç makinesi haline geliyor? Bunun en önemli sebeplerinden biri yoksulluk ve maddi kaygılardır. Ayrıca çocukların okullardan uzaklaşması da bu süreci hızlandırıyor."
DEM PARTİ: EĞİTİM SİSTEMİ VE SOSYAL POLİTİKALAR YETERSİZ
DEM Parti İstanbul Milletvekili Özgül Saki, CHP'nin önerisine ilişkin yaptığı açıklamada, eğitim sistemindeki eksiklikler ve sosyal politikaların yetersizliğine dikkat çekti. Okulların kasvetli bir hale geldiğini, kültürel faaliyetlerin yapılmadığını ve tarikatların okullarda gençleri etkisi altına aldığını vurgulayan Saki, genç erkekler arasında yaygınlaşan kadın düşmanlığına da dikkat çekti. Saki, şunları söyledi:
"Okullar, kültürel faaliyetlerin yapılamadığı kasvet yuvalarına dönüştü. Gençler tarikatlar ve cemaatlerin etkisi altında sürekli ölüm temalı öğretilerle karşı karşıya kalıyorlar. Eğitim ve sosyal politikalarla bu gençlerin doğru yönlendirilmesi şart."
SONUÇ
CHP'nin, suça bulaşan gençlerin sayısındaki artışın sebeplerinin araştırılmasına yönelik verdiği grup önerisi, AKP ve MHP’nin oylarıyla reddedildi. İYİ Parti ve DEM Parti milletvekilleri, yoksulluk, eğitim ve sosyal politikaların gençleri suça ittiğini savunarak, bu sorunların çözülmesi gerektiğini belirtti.