CHP Genel Başkan Yardımcısı Demir: 'Ticaret Bakanlığı’nın İsraille Ticaret Açıklamaları Yanıltıcı'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Volkan Demir, Ticaret Bakanlığı'nın İsrail'le ihracatın yasaklandığına dair açıklamalarının yanıltıcı olduğunu belirtti.

CHP’DEN TİCARET BAKANLIĞI'NA ELEŞTİRİLER

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ticaret Bakanlığı’ndan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Volkan Demir, Ticaret Bakanlığı'nın İsrail ile ihracat yapılmadığına yönelik açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını ifade etti. Bakanlık, 2 Mayıs'tan itibaren Türkiye Gümrüklerinden İsrail'e yönelik herhangi bir ihracat işlemi yapılmadığını duyurmuştu. 

İTHALAT VERİLERİ ÇELİŞKİLİ

Ancak Demir, İsrail İstatistik Enstitüsü’nün verilerine dayanarak, Türkiye'nin 2024 yılı Haziran ayında İsrail'den ortalama 60 milyon dolar, Temmuz ayında ise ortalama 70 milyon dolar ithalat gerçekleştirdiğini açıkladı. Bu veriler, Bakanlığın açıklamalarının ne kadar yanıltıcı olduğunu gözler önüne seriyor.

FİRMALARIN STRATEJİLERİ

Demir, Türk firmalarının ürünlerini üçüncü ülkeler üzerinden İsrail’e yeniden ihraç ettiğini, hatta bazı durumlarda doğrudan evrak değişimiyle ihracat yaptığını vurguladı. Hükümetin, ticareti engellemek yerine yalnızca ihracatı engelleme söylemleriyle bu durumu görmezden geldiğini belirten Demir, bu yaklaşımın sektördeki belirsizlikleri artırdığını ifade etti.

HÜKÜMETE ÇAĞRI

Son olarak Demir, eğer hükümet gerçekten isterse, para transferleri, lojistik önlemleri ve son kullanıcı sertifikaları gibi yöntemlerle İsrail’e olan mal akışını bir gün içinde durdurabileceğini söyledi. Bu durum, hem hükümetin tutumunu hem de Türk firmalarının ticaret stratejilerini sorgulatıyor.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.