ABC Gazetesi
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Çorum İskilip İlçe Başkanlığı binası boyandı. Boyama eyleminin; CHP Çorum Milletvekili Tufan Köse’nin, Teali İslam Cemiyeti yöneticisi İskilipli Atıf’ın anmasına tepki göstermesinin üzerine gerçekleşmesi, hareketin protesto amaçlı olduğu kanısına yol açtı. Bugün sabah saatlerinde gerçekleşen olayda; İskilip’teki CHP binasının kapısı, sayaçları, başkanlık girişindeki zemini ve CHP tabelası kırmızı boya ile boyadı.
Eylemi gerçekleştiren tespit edildi: Meczup
ABC Gazetesi'ne konuşan CHP İskilip İlçe Başkanı Yusuf Var, eylemi gerçekleştirenin güvenlik kamerası kayıtlarıyla tespit edildiğini ve söz konusu kişinin bir meczup olduğunu, bazen kendini 'mehdi' sanarak hareket ettiğini söyledi. İskilip'te 'siyaseti karıştırmak isteyenler' olduğunu belirten CHP'li Var, "Bu kişi de onların sosyal medya paylaşımlarından etkilenmiş ya da durumdan vaziyet çıkarmak için bu harekette bulunmuş olabilir" ifadelerini kullandı.
Ne olmuştu?
Çorum Valisi Mustafa Çiftçi, İskilip’te yapılan İskilipli Atıf’ı anma etkinliğine katılmıştı. Valinin; Kurtuluş Savaşı sırasında İngilizlerin desteğiyle Kuvay-i Milliye ile çatışan Teali İslam Cemiyeti’nin yöneticisi İskilipli Atıf’ı mezarı başında anması tepki uyandırdı.
AK Partili Kavuncu: İdam eden zihniyetin özür borcu var
AK Parti Çorum Milletvekili Erol Kavuncu da İskilipli Atıf’ın vatan, millet ve inanç uğruna can verdiğini öne sürmüş ve Atatürk’ü kastederek “Atıf Hoca’yı zulmen idam eden zihniyetin bir özür borcu vardır” ifadelerini kullanmıştı.
AK Partili Kavuncu, İskilipli Atıf ile ilgili şu konuşmayı yapmıştı:
Kitabın yayım tarihinden 1 buçuk yıl sonra, 1 Kasım 1925 tarihinde Şapka Kanunu çıkarılıyor. Atıf Hoca'ya dava açılıyor, çıkarılan şapka kanunundan 1,5 yıl önce yazdığı bu kitabı nedeniyle mahkeme savcısı sadece 3 yıl hapsini istiyor. Ancak İskilipli Atıf Hoca, talimatla kurulan, idam mangaları, sabıkalı İstiklal Mahkemeleri'nin verdiği karar neticesinde haksız ve hukuksuz bir şekilde 4 Şubat 1926 yılında Ulus’taki Birinci Meclisin avlusunda zulmen idam ediliyor. Gelinen nokta itibariyle bu gün; vatanı, milleti, inancı uğruna canını feda eden Atıf Hoca’yı zulmen idam eden zihniyetin bir özür borcu vardır. Esasen, onun ve onun gibilerin iade-i itibara ihtiyacı da yoktur. Doğrusu O’na bu zulmü reva görenler aslında bu haksızlığı itiraf ederek, özür dileyerek belki kendilerine itibar kazandırabilirler. İskilipli Atıf Hocamızın şehadetinin 95. seneyi devriyesinde şehitlerin efendisi Hazreti Hüseyin başta olmak üzere bütün şehitlerimizi rahmetle, minnetle yâd ediyorum.
Valinin açıklaması
Tepkilerin büyümesi üzerine Vali Çiftçi açıklama yapmıştı.
Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
1876-1926 yıllarında yaşayan ilim, aksiyon ve dava adamı M. Atıf Efendi’yi geçen yıl da (2020) Valiliğimiz, Çorum Belediye Başkanlığımız, Hitit Üniversitemiz ve Atıf-Der işbirliğiyle anmış ve bilimsel bir sempozyumda ilmi, içtimai ve siyasi yönleriyle ele almıştık. Gayemiz İskilipli M. Atıf Efendiyi tartışmalı alandan ilmi alana çekmek, eserleri ve hayatıyla değerlendirmek, nihai hükmü aziz milletimizin vicdanına bırakmaktı. Bu yıl da düzenlemeyi düşündüğümüz sempozyumu pandemi nedeniyle gerçekleştiremedik, onun yerine bu yıl Atıf-Der’in organize ettiği şekliyle sade bir kabir ziyareti ve mevlid programıyla sınırlı tuttuk.