CHP, İsrail ile ticari ilişkileri TBMM gündemine taşıdı!

CHP Sözcüsü Deniz Yücel, Filistin üzerinden İsrail ile yürütülen ticari faaliyetlere dair şüphelerini dile getirerek Ticaret Bakanı Ömer Bolat'a sorular yöneltti. Yücel, savaş koşullarındaki Filistin'in çelik ihracatındaki artışı ve AKP'nin çifte standart uyguladığını vurguladı.

CHP Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Deniz Yücel, Filistin üzerinden İsrail ile yürütülen ticari faaliyetler hakkında ciddi şüphelerini dile getirdi. Yücel, bu konuyla ilgili Ticaret Bakanı Ömer Bolat'a bir dizi soru yöneltti.

"YIKIM VE KAOS ORTAMINDA TİCARET İNANDIRICI DEĞİL"

 
Deniz Yücel, geçen yılın ilk dokuz ayında Filistin ile yapılan çelik ihracatının 587 bin dolardan bu yıl 86 milyon 790 bin dolara yükselmesine dikkat çekerek, "Filistin üzerinden İsrail ile ticaret devam mı ediyor?" sorusunu gündeme getirdi. Yücel, Filistin'in zor bir dönemden geçtiğini vurgulayarak, "Filistin savaş koşullarında iken bu kadar ürün nasıl ihraç edebiliyor? Bize demir-çelik ihracatı yapıldığı söyleniyor, ama bu nasıl mümkün olabilir? Yıkım ve kaosun sürdüğü bir yerden bu tür bir ticari faaliyetin gerçekleşmesi inandırıcı değil." ifadelerini kullandı.

"AKP ÇİFTE STANDART UYGULUYOR"  


Yücel, AKP'nin İsrail ile olan ticari ilişkilerine yönelik eleştirilerini de sürdürdü. "AKP, Gazze'deki zulmü göz ardı ederek, savaş koşullarında bile İsrail ile olan ticari ilişkilerini sürdürüyor," diyen Yücel, Türkiye'den İsrail'e gönderilen gemi sayısındaki artışın ve bu gemilerin Filistin üzerinden rotalandırılması iddialarının, AKP'nin çifte standart uyguladığını gösterdiğini belirtti. Yücel, Ticaret Bakanlığı'nın bu durumu açıklığa kavuşturması gerektiğini ifade etti.

AKP'NİN DIŞ POLİTİKA ANLAYIŞI


CHP sözcüsü, Türkiye'nin Filistin'deki insani krize rağmen demir ve çelik gibi ürünlerin ihracatındaki artışın, hem insani hem de ticari açıdan soru işaretleri barındırdığını dile getirdi. Yücel, AKP'nin uluslararası ilişkilerdeki tutumunu eleştirerek, "Bu iki yüzlülük, AKP'nin dış politikada izlediği pragmatik yaklaşımın bir göstergesidir," dedi.

Deniz Yücel, Ticaret Bakanı Bolat'a şu soruları yöneltti:

1. Türkiye ve İsrail arasında ticaret devam etmekte midir?
2. İsrail'in açıkladığı Türkiye ile dış ticaret verileri ile Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı ihracat/ithalat verileri arasındaki farkın nedeni nedir?
3. Şiddetli bombardıman altında hayatta kalmaya çalışan, açlıkla mücadele eden Filistinlilere 9 ayda 86 milyon ABD Doları değerinde çelik satıldığı doğru mudur?
4. İsrail ordusunun demir-çelik gereksinimini Türk şirketlerinden karşıladığı iddiası doğru mudur?
5. İsrail'in ihtiyaç duyduğu ve Azerbaycan’dan gelen petrolün Türkiye üzerinden nakledildiği, bunun karşılığında Türkiye'nin varil başına komisyon aldığı doğru mudur?
6. Türkiye'den hareket eden gemilere önce gümrükte Filistin bayrağı asıldığı ya da teslim adresi olarak Filistin yazıldığı, sonra da limanda ticari malların İsrailli yetkililere teslim edildiği iddiaları hakkında Bakanlığınızca neden bir açıklama yapılmamıştır?
7. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP'li siyasetçiler Netanyahu için "katil", "soykırımcı", "yeni Hitler", "Yahudi Nazi" gibi ifadeler kullanırken, Türkiye'de yatırım yapan yabancı şirketlere yönelik provokatif eylemler ve boykot kampanyalarının engellenmediği bir ortamda, Gazze’de sivillerin bombalar altında yaşam savaşı verirken, iktidarınızın İsrail ile ticaretin devam ettiğine dair iddialar karşısındaki sessizliğinin sebebi nedir?

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.