CHP Bolu Milletvekili Türker Ateş, kadın işsizliğindeki alarm verici artışa dikkat çekerek, temmuz ayında geniş tanımlı işsizlik oranının %37’ye ulaştığını vurguladı. Yüksek faiz ve kemer sıkma politikalarının kadınların çalışma yaşamını olumsuz etkileyemeyeceğini belirten Ateş, kadın istihdamını korumak için acil önlemler alınması gerektiğini ifade etti.
CHP Bolu Milletvekili Türker Ateş, kadın işsizliğindeki artışa dikkat çekerek, son 10 yılda kadın işsizlik oranlarının en yüksek seviyeye ulaştığını belirtti. Temmuz ayında geniş tanımlı kadın işsizliğinin yüzde 37’ye çıktığını ifade eden Ateş, "Kadın istihdamına yönelik özel önlemler alınmalı" dedi.
Ateş, yaptığı yazılı açıklamada, haziran ayı işsizlik verilerinde kadın işsizliğindeki artışı vurguladı. 2014 yılından bu yana geniş tanımlı kadın işsizliğinin en yüksek seviyeye ulaştığını kaydeden Ateş, bu oranların temmuzda yüzde 37’ye çıktığını belirtti. Yüksek faiz ve kemer sıkma politikalarının bedelinin kadın çalışanlara ödetilemeyeceğini dile getiren Ateş, "İktidar, enflasyonu düşürecek diye kadınların çalışma yaşamından koparılmasına göz yummamalı" şeklinde konuştu.
Ateş'in açıklamalarına göre, işsizlik oranı kadınlar arasında bir ayda yüzde 11,3’ten yüzde 12,4’e yükseldi. İşsiz kadın sayısı son bir ayda 1 milyon 386 binden 1 milyon 515 bine çıktı. Ekonomik durgunluğun ilk olarak kadın çalışanları etkilediğini belirten Ateş, geniş tanımlı işsizlikte bu oranın yüzde 37’ye yükseldiğini ifade etti. Kadınların iş gücüne katılım oranının ise OECD ülkeleri ortalamasının çok altında kalarak yüzde 37’den yüzde 36,7’ye gerilediği bilgisi verildi.
Ateş, "Kadınların işlerini kaybetmesi ekonomik krizi daha da derinleştirir" diyerek, iktidarın kadınların iş hayatından dışlanmalarına göz yumamayacağını vurguladı. Kadın istihdamını teşvik edici ve işten çıkarılmalarını zorlaştırıcı tedbirlerin acilen hayata geçirilmesi gerektiğini ifade eden Ateş, "Kadın çalışanların krizden en az hasarla etkilenmeleri için ne gerekiyorsa yapılmalı. Çalışan yoksulluğunun yaygın olduğu bu dönemde, kadınların işlerini kaybetmeleri ekonomik krizin daha da derin hissedilmesine neden olur" dedi. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın gerekli tedbirleri bir an önce alması gerektiğini belirten Ateş, İşsizlik Sigortası Fonu’ndaki kaynakların kadın istihdamını korumak ve artırmak için seferber edilebileceğini sözlerine ekledi.