Darbe girişiminin ardından kapatılan 32 askeri hastanenin üzerinden 8 yıl geçmesine rağmen açılmaması eleştirilmeye devam ediyor. Türkiye, askeri hastanesi bulunmayan tek NATO üyesi ülke konumunda. İlk kez Cumhur İttifakı ortağı MHP de, askeri hastanelerin yeniden açılması gerektiğini dile getirdi. Meclis Milli Savunma Komisyonu üyesi ve MHP Kahramanmaraş Milletvekili Zuhal Karakoç Dora, "Bedeli can ve kanla ödenen güvenlik ihtiyacı için askeri hastanelerin yeniden açılması, hayati önemde." dedi.
CHP’DEN ASKERİ HASTANELERİN KAPATILMASINA TEPKİ
CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan ise "Kapattığınız askeri hastanelerin deneyiminden faydalanmayıp olası şehit sayımızın artmasına yol açmak ordumuzun itibarını zedeliyor." şeklinde konuştu. CHP Kırşehir Milletvekili Metin İlhan da, "GATA en gelişmiş eğitim ve tedavi merkeziydi; bünyesinde eğitim okulları ve üniversite hastanesi düzeyinde iki eğitim ve araştırma hastanesi vardı. Uzmanlaşmış hastaneleri de vardı. Askeri sağlık sisteminin yeniden tesisi bir zorunludur." ifadelerini kullandı.
Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay, 12 Temmuz 2020’de "2043 olan askeri cerrah sayımız 347’ye düştü çok vahim durumdayız." demişti.
İSVEÇ VE NORVEÇ'TE BİLE VAR
Avusturya’da 34 bin askeri bulunan ülkede tam teşekküllü 3 askeri hastane bulunurken, Almanya’da 185 bin asker için 5, Fransa’da 279 bin asker için 8 askeri hastane var. Savaş ihtimali olmayan İsveç, Norveç, Finlandiya gibi ülkelerde bile askeri cerrahlar ve askeri hastaneler mevcut.
MHP'nin bu çağrısı, askeri hastanelerin yeniden açılması ihtiyacının altını çizerek, Türkiye’nin bu alandaki eksikliklerinin giderilmesi gerektiğini vurguluyor.