CHP'de 11 saatlik tüzük toplantısı: Hangi başlıklarda uzlaşı var?

CHP Tüzük Komisyonu, ikinci toplantısında önseçim ve dönem sınırlamaları gibi önemli konuları ele aldı. Aday belirleme yöntemlerinde farklılık önerileri öne çıkarken, 3 dönem kuralı üzerinde fikir birliği sağlandı. Kurultay tarihi 2026'ya ertelenebilir.

CHP Tüzük Komisyonu, ikinci toplantısında önseçim ve dönem sınırlamaları gibi birçok önemli konu üzerinde durdu. Duvar'dan Ceren Bayar'ın haberine göre, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 4-8 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek Tüzük Kurultayı hazırlıklarına son aşamaya geldi. 81 il örgütünden temsilciler, iki milletvekili ve üç Parti Meclisi üyesiyle oluşan Tüzük Komisyonu, salı günü yaklaşık 12 saat'e yakın süren bir toplantı yaptı ve tüzükte değişiklik önerileri üzerine görüş alışverişinde bulundu.

ÖN SEÇİM TARTIŞMALARI


Toplantıda en çok tartışılan konulardan biri, CHP'nin aday belirleme süreçlerini düzenleyen maddeler oldu. Bazı komisyon üyeleri, tüm seçimlerde "Hakim/YSK denetiminde ön seçimin" tek yöntem olarak uygulanması gerektiğini savundu. Ancak genel eğilim, seçim çevrelerine göre farklı yöntemlerin tercih edilmesi yönündeydi. Kent dinamikleri, demografik yapı ve geçmiş seçim deneyimlerinin dikkate alınması gerektiği ifade edildi. Bu çerçevede, "örgüt denetiminde önseçim", "aday yoklaması", "merkez yoklaması", "merkez ataması" ve "ölçme değerlendirme" gibi yöntemlerin bir ya da birkaçının uygulanabileceği üzerinde duruldu.

3 DÖNEM SINIRI


Komisyon, milletvekili, belediye başkanı, il başkanı gibi tüm seçilmişler için "En fazla 3 dönem görev yapma" kuralının uygulanması konusunda büyük oranda fikir birliği sağladı. Ancak, bazı üyeler 3 dönemin esnetilmemesi gerektiğini belirtirken, çoğunluk, 3 dönemi tamamlayan ve başarılı olan adayların bir dönem daha görev almasının uygun olacağını düşündü.

CUMHURBAŞKANI ADAY BELİRLEME YÖNTEMİ


Cumhurbaşkanı adayının belirlenme yönteminin tüzükte yer alıp almayacağı da tartışıldı. Bazı üyeler, adayın tüm üyelerin katıldığı bir yöntemle belirlenmesi gerektiğini belirtirken, diğerleri bu başlığın tüzükte yer almasının gereksiz olduğunu savundu. Siyasi Partiler Kanunu gereği, cumhurbaşkanı adayının parlamento grubu tarafından belirlendiğine dikkat çekildi.

KURULTAY TARİHİ


Tüzük Komisyonu, örgütlerin görev süreleri ve olağan kurultayların ne sıklıkla yapılacağı konusunu da ele aldı. İl örgütü temsilcileri, iki yılda bir yapılan kongrelerin ve dolayısıyla olağan kurultayların üç yılda bir yapılmasını önerdi. Bu önerinin kabul edilmesi halinde, 2025'te yapılması planlanan olağan kurultay 2026'ya ertelenecek.

ÜYELİK KRİTERLERİ


Toplantıda, CHP'ye üye olma şartlarının hafifletilmesi, ancak önseçimlerde oy kullanma ve aday olabilmek için bazı kriterlerin getirilmesi üzerinde duruldu. Önseçimlerde oy kullanacak olan üyelerin, üyelikte bir yılını doldurmuş olmaları ve aidatlarını düzenli ödemeleri gibi şartların getirilmesi önerildi.

TASLAK METİN HAZIRLIĞI


Tüzük Komisyonu, 4 Eylül'de başlayacak kurultay öncesinde iki toplantı daha yapacak. Pazartesi günü yapılacak toplantıdan önce, üzerinde fikir birliği sağlanan maddelerin yer aldığı bir taslak metin hazırlanacak. Taslak metin, komisyon üyelerine gönderilecek ve daha sonra Parti Meclisi'nde tartışılacak. Son hali kurultay delegelerine sunulacak.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.