CHP'de Tüzük Kurultayı|İmamoğlu'ndan tüzük taslağına destek

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Sivas Kongresi’nin 105. yıldönümünde başlattığı Tüzük Kurultayı'nı ATO Congressium'da topluyor. Özgür Özel'in açılış konuşmasıyla başlayacak kurultayda ön seçim, genel başkan kontenjanı ve dönem sınırlaması gibi maddeler tartışılacak.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Sivas Kongresi’nin 105. yıldönümü sebebiyle 4 Eylül’de Sivas’ta gerçekleştirdiği simgesel Tüzük Kurultayı'nın ardından, bugün ATO Congressium'da resmi kurultayını topluyor. Kurultayda en çok tartışılması beklenen konular arasında ön seçim, genel başkan kontenjanının artırılması ve parti kurullarında görev alanlara dönem sınırlaması getirilmesi yer alıyor.

Delegeler, onur kurulu üyeleri ve eski genel başkanların davetli olduğu kurultayın açılış konuşmasını CHP Genel Başkanı Özgür Özel yapacak. Ardından, kurultay basına kapalı olarak devam edecek.

İMAMOĞLU'NDAN DESTEK MESAJI


CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, kurultay delegeleriyle bu sabah bir kahvaltı etkinliğinde bir araya geldi. Özgür Çelik, tüzük taslağına katkıda bulunduklarını belirterek, delegelerden destek istedi. Ekrem İmamoğlu ise tüzük taslağının önemine vurgu yaparak, partinin iktidara yürüdüğünü ve birlikteliğin önemli olduğunu ifade etti.

TÜZÜKTEKİ DEĞİŞİKLİKLER


Tüzük Hazırlık Komisyonu'nun önerilerine göre, CHP tüzüğünde ortalama 20 maddelik değişiklik yapılması planlanıyor. En tartışmalı konular arasında ön seçim, milletvekili adayları için genel başkana tanınan kontenjanın yüzde 15’e çıkarılması ve parti kurullarında görev alacaklara yönelik dönem sınırlaması bulunuyor. Eleştirmenler, genel başkana tanınan kontenjanın mevcut yasal düzenlemelerle zaten sınırlı olduğunu, bu değişikliğin parti içi demokrasiyi zedeleyeceğini savunuyor.

Özgür Özel, bu kontenjanın gençlik, kadın kolları ve Meclis grubunun kullanacağı gerekçesiyle savunuyor. Ön seçim konusunda ise, "hakim denetiminde ön seçim" uygulamasının mecburi olmaktan çıkarılması ve örgüt denetiminde bir sistem öneriliyor. Ancak bazı partililer, hakim denetiminin esas alınması gerektiğini dile getiriyor.

PROGRAM DEĞİŞİKLİKLERİ VE ÇALIŞTAYLAR


Tüzük değişikliklerinin ardından Cumartesi ve Pazar günleri, parti programında değişiklik hazırlıkları için çalıştaylar düzenlenecek. Bu çalıştaylar, "CHP’nin iktidara yürüyüş programı" olarak adlandırılacak ve Program Hazırlık Komisyonu oluşturulacak. Çeşitli başlıklar altında yuvarlak masa toplantıları gerçekleştirilecek.

PM VE MYK DEĞİŞİKLİKLERİ


Kurultay sonrası, PM ve Merkez Yönetim Kurulu'nda (MYK) değişiklik yapılıp yapılmayacağı da tartışma konusu. Bazı partililer, tüzük değişikliğinin hızla uygulanması için olağanüstü bir kurultay çağrısı yapılmasını savunuyor. Ayrıca, Özgür Özel’in MYK’da değişiklik yapabileceği iddiaları da kulislerde dolaşıyor. 

Kurultay, CHP’nin kuruluş yıldönümü dolayısıyla düzenlenecek etkinliklerle sona erecek.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.