Aile hekimleri, Sağlık Bakanlığı’nın yeni Aile Hekimleri Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nin geri çekilmesi talebiyle 5-7 Kasım tarihlerinde iş bırakma eylemi düzenledi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeliha Aksaz Şahbaz, parti merkezinde gerçekleştirdiği basın toplantısında, aile hekimlerinin yönetmelik sorununu ele aldı. Konuşmasında, eski İstanbul İl Sağlık Müdürü olan Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nu yenidoğan çetesi üzerinden eleştirerek istifaya çağırdı. Şahbaz, yürürlüğe giren yönetmeliğin aile hekimlerinin özlük haklarını kısıtladığını ve bir eziyet olarak nitelendirdi.
Zeliha Aksaz Şahbaz, aile hekimi yönetmeliğine dair şu ifadeleri kullandı:
"BAKANLIK EZİYET YÖNETMELİĞİYLE BEZDİRİYOR"
Yeni yönetmelikle aile hekimlerinin özlük haklarının kısıtlandığını, iş güvencelerinin ortadan kaldırıldığını ve ücretlerinin büyük yaptırımlarla kısıtlandığını belirten Şahbaz, Sağlık Bakanlığı'nın aile hekimlerini eziyet yönetmeliğiyle çalışamaz hale getirmeye çalıştığını vurguladı. Yönetmeliği, aile hekimlerinin aldığı ücreti budamak için oluşturulmuş bir maddeler bütünü olarak tanımladı.
"96 SAATTEN AZ NÖBET TUTANA ÜCRETTEN KESİNTİ"
Aile hekimi ve aile sağlığı çalışanlarını belirsizliğe mahkûm eden performans kriterlerinin, her sözleşme döneminde belirsizliğe yol açtığını ifade eden Şahbaz, bu durumun hukukun temel ilkeleri olan belirlilik ilkesine aykırı olduğunu söyledi. Ayrıca, aile hekimlerinin vatandaşla karşı karşıya gelmesine neden olan antibiyotik, ağrı kesici ve mide koruyucu gibi ilaçların ortalamanın üzerinde reçete edilmesi veya hastanın hekim sayısının yedi kişinin üzerine çıkması durumlarında ücret kesintisiyle cezalandırıldığını aktardı. Şahbaz, entegre hastanelerde 96 saatten az nöbet tutma durumunda da ücret kesintisi uygulandığını ve bu yönetmeliğin insani çalışma koşullarını göz ardı ettiğini belirtti.
"AİLE HEKİMİNİ ŞİDDETTEN KİM KORUYACAK?"
Aile hekimlerinin hastalarına ilaç yazmada zorlanacağını ve bu durumun hasta memnuniyetsizliğine yol açacağı için aile hekimlerinin yine cezalandırılacağını vurguladı. Şahbaz, gereksinim duyulan ilacı yazamayan aile hekimlerini sağlıkta şiddetten kimin koruyacağını sordu. Yönetmeliğin sağlıkta şiddeti artıracağını ve korumasız haldeki aile hekimleri ile sağlık çalışanlarını bir kez daha hedef haline getireceğini belirtti.