CHP İzmir Millî Eğitimden Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Ali Bektaş, okulların açılmasıyla birlikte öğrencilerin beslenme sorunlarına dikkat çekerek, "Millî Eğitim Bakanı, okul zilinin artık evlatlarımızın midesinde çaldığını görmelidir" dedi.
CHP İzmir İl Başkanlığı, 2024-2025 eğitim öğretim yılının başlangıcı dolayısıyla eğitim sisteminin güncel sorunlarına ve yerel eksikliklere ilişkin bir basın toplantısı düzenledi. Bektaş, açıklamasında öğretmen atamaları, eğitimin dinselleştirilmesi ve öğrencilerin yoksulluğu gibi konulara değindi.
Bektaş, zorunlu eğitim kapsamında devlet okullarında 15 milyon 887 bin 296 öğrenci bulunduğunu belirterek, Millî Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) bütçesinin 1 trilyon 92 milyar 129 milyon 668 bin lira olduğunu ifade etti. Her eğitim yılının başında öğrenci başına en az bin lira bütçe gönderilmesi gerektiğini vurgulayan Bektaş, bu durumda MEB bütçesinin yalnızca %1,45'inin kullanılacağını söyledi. 22 yıllık AKP iktidarının, çocuklara okullarda bir öğün yemek sunacak bütçeyi dahi ayırmadığını belirtti. Okul öncesi eğitimdeki okul yemeği uygulamasının sadece bir dönem sürdüğünü hatırlattı.
Öğrencilerin okullarda bir bardak temiz içme suyuna bile erişimlerinin olmadığını dile getiren Bektaş, çocukların su ihtiyaçlarını evden getirmek zorunda kaldığını ve parası olmayanların ya susuz kaldığını ya da musluktan akan suları içmek zorunda kaldığını belirtti.
Devlet okullarındaki 15 milyon 887 bin 296 öğrencinin yalnızca 1 milyon 165 bininin taşımalı eğitim kapsamında olduğunu ve 284 bin 34 öğrencinin yatılı ve pansiyonlu okullarda öğle yemeğine erişebildiğini kaydeden Bektaş, geri kalan 14 milyon 438 bin 262 öğrenciye öğle yemeği verilmediğini açıkladı. Yatılı ve pansiyonlu okullarda öğrenci başına her öğün için ortalama 52 lira ödenek gönderildiğini, ancak bu tutarın da yetersiz olduğunu ifade etti. Bu hesaplamalara göre, 14 milyon 438 bin 262 öğrencinin öğle yemeği giderinin yıllık 135 milyar 142 milyon lira olduğunu ve bunun MEB bütçesinin %12,3’üne denk geldiğini vurguladı.
Bektaş, devletin yöneticilerinin kendi konfor alanlarından fedakarlık yaparak öğrencilerin hakkı olan öğle yemeği için bütçe ayarlaması gerektiğini söyledi. Ayrıca, deprem bölgesinde yıkılan okulların hala yapılmadığını ve birçok okulda birleştirilmiş eğitim uygulamasının devam ettiğini kaydetti.
Son olarak, eğitim yönetiminde liyakatsiz kadrolaşma ve eğitimin dinselleştirilmesi gibi sorunlara değinen Bektaş, "22 yıllık AKP iktidarı, eğitim sistemimizi daha kötü bir hale getirdi. Biz, nitelikli, laik, bilimsel ve erişilebilir bir eğitim için mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi.