CHP'li Demir “Kelime oyunu ile vatandaşla alay ediyorlar”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Volkan Demir, Savunma Sanayi Destekleme Fonuna Katılma Payı adı altında sunulan yeni kanun teklifinin mantıksız olduğunu vurguladı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Volkan Demir, Savunma Sanayi Destekleme Fonuna Katılma Payı başlığı altında sunulan kanun teklifini eleştirerek, bunun bir vergi kanunu olmadığını, ancak yeni kamu gelirleri elde etmeyi amaçlayan bilimsel ve mantıklı olmayan bir düzenleme olduğunu belirtti. Demir, bu durumun "kelime oyunu ile yurttaşlarla alay etmek" anlamına geldiğini ifade etti.

Cumhuriyet Halk Partisi Ticaret Bakanlığı’ndan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Volkan Demir, yaptığı yazılı açıklamada, söz konusu kanun teklifinin Savunma Sanayi Destekleme Fonuna Katılma Payı adı altında yeni tahsilatlar içerdiğini vurguladı. Demir, bu teklifin, AKP hükümetinin bütçe yönetimindeki eksikliklerini, planlama yetersizliklerini ve kamuda tasarruf sağlama çabalarının başarısızlığını açıkça ortaya koyduğunu ifade etti.

DEMİR’İN TEKLİF İLE İLGİLİ TESPİTLERİ ŞU ŞEKİLDE:

10 Ekim 2024 tarihinde TBMM’ye sunulan bu kanun teklifi ile yeni bir vergi türü gündeme geldi; adı Katılma Payı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in, "Yeni yasama döneminde vergi oranlarına yönelik bir paket olmayacak" şeklindeki açıklamasına atıfta bulunan Demir, bu düzenlemenin bir vergi kanunu olmadığını, fakat yeni kamu gelirleri elde etmeyi amaçladığını belirtti. Teklif, yaklaşık 80 milyar TL tahsilat hedeflemektedir.

Bu düzenlemenin içerdiği tahsilatlar şunlardır:

- Kredi kartı limitleri 100 bin TL’nin üzerinde olanlardan yıllık 750 TL alınması.
- Tapu işlemlerinde alıcı ve satıcıdan 750 TL tahsil edilmesi.
- Sıfır araç satışında 3.000 TL, ikinci el araç satışında 1.500 TL tahsil edilmesi.
- Noter işlemlerinden 75 TL alınması.
- Vergi, gümrük ve SGK beyannamelerinden damga vergisi kadar savunma sanayi katılma oranı alınması.
- 5.000 TL’nin üzerindeki kol ve cep saatlerinin ÖTV’ye tabi olması.
- Askeri kullanım dışındaki drone ve oyuncak drone olarak adlandırılan insansız hava araçlarının ÖTV’ye tabi olması.
- Motor silindir hacmi 100 cm³ ile 6 kW arasında olan motorların ÖTV’ye tabi olması.

Demir, kredi kartı verilerine dayanarak yalnızca bu tahsilatlardan 46 milyar TL beklenildiğini belirtti.

"VERGİ ADALETİNİ HÜKÜMET YANLIŞ ANLAMIŞ"

Türkiye’deki vergi gelirlerinin ortalama %83’ünün dolaylı vergiler ve ücret kesintilerinden oluştuğunu vurgulayan Demir, hükümetin vergi adaletini yanlış anladığını ve vergi ödemeyenlerden almak yerine yine vatandaştan almayı amaçladığını ifade etti. 2023 yılında kurumlardan indirim ve istisnalar yoluyla 660 milyar TL vergi tahsil edemeyen hükümetin, kaybedilen bu geliri vatandaşlara ödetmeye çalıştığını dile getirdi.

Demir, savunma sanayinin ülke için büyük bir öneme sahip olduğunu ve güçlendirilmesi gerektiğini, ancak bunun halktan alınacak katılma paylarıyla değil, vergi ödemeyenlerden alınacak kaynaklarla yapılması gerektiğini vurguladı. Mevcut savunma sanayi destekleme fonunun gelirlerinin %80’inin zaten vergi tahsilatlarından oluştuğunu hatırlatan Demir, bu durumun Anayasa’ya ve hakkaniyete aykırı olduğunu söyledi.

"İSRAFIN ÖNLENEMEDİĞİNİN KANITI"

Bu kanun teklifinin, AKP hükümetinin bütçeyi doğru yapamadığını, plan ve programlara uymadığını, kamuda tasarruf sağlama hedefinin başarısız olduğunu ve mali disiplinin sağlanamadığını gösterdiğini belirtti. 

Demir, "Ödediğimiz her kuruş verginin, harcın ve katılma payının nerede kullanıldığını sorduğumuzda ve kamu gelirleri ile harcamalarının şeffaf bir şekilde açıklanmasını talep ettiğimizde, ülkemizin gelişmişlik ve demokrasi düzeyi de artacaktır" şeklinde konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.