Tokat'ta yaşanan depremlerin ardından bölge halkının ihtiyaçlarını ve meydana gelen hasarı inceleyen CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, Türkiye genelinde aktif fay hatları üzerinde bulunan 18 kent, 80 ilçe ve 502 köy olduğunu belirtti. Durmaz, bu duruma yönelik 5 senelik bir deprem seferberliği planı önerdiklerini ancak hala bir tedbir planının olmadığını ifade etti.
'FAY ÜZERİNDE YAŞAYAN KENTLERİMİZ: TOKAT RAPORU'
Durmaz'ın dikkat çektiği bir diğer konu ise TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Deprem Danışma Kurulu'nun 15 Mart 2021 tarihinde hazırladığı 'Fay Üzerinde Yaşayan Kentlerimiz: Tokat Raporu' oldu. Bu rapora göre, Tokat'ın şehir merkezi dahil olmak üzere Pazar, Almus, Reşadiye, Niksar ve Erbaa ilçeleri ile birlikte birçok köy ve belde ile Kelkit Çayı üzerinde inşa edilen hidroelektrik santrallerinin fay hattı üzerinde veya çok yakınında bulunduğu belirtiliyor. Durmaz, raporda Tokat'ın büyük ölçüde ortasından geçen Behzat deresinin çökeltmiş olduğu alüvyon bir zemin üzerine oturduğuna dikkat çekerek, deprem dalgalarının bu tür zayıf zeminler tarafından büyütülerek binalara iletilmesinin riskine işaret etti.
Bununla birlikte, Deprem Uzmanı ve Maden Teknolojisi ve Yer Bilimi Uzmanı Serkan İçelli, Sulusaray ilçesinde yaşanan depremlerin Tokat sınırları içinden geçen Kuzey Anadolu fay zonunu tetiklemeyeceğini belirtti. İçelli, beklenen büyük Tokat depreminin en fazla 6.2 büyüklüğünde olabileceğini ifade etti. Bu açıklamalar, Tokat'taki deprem riski ve bölgedeki jeolojik yapı hakkında daha geniş bir perspektif sunmaktadır.