CHP'li Durmaz'dan Tarım Bakanına istifa çağrısı!

CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, mısır üreticilerinin mağduriyetine dikkat çekti. Niksar'da mısır fiyatlarının 7.8-8 TL aralığında satıldığını ve Tarım Bakanlığı'nın fiyat açıklamamasıyla çiftçilerin zarar gördüğünü belirtti.

CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, mısır üreticilerinin yaşadığı mağduriyetle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Durmaz, özellikle Niksar ilçesindeki durumu vurgulayarak, mısırın havaların sıcak gitmesi ve erken hasat nedeniyle 7.8 ile 8 TL aralığında satıldığını belirtti. Durmaz, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın mısır fiyatlarını henüz açıklamaması ve tüccarların çiftçilerin mahsullerini istedikleri fiyata almasına göz yummasının mağduriyeti artırdığını ifade etti.

Durmaz, çiftçilerin 2024 yılında neredeyse tüm ürünlerinden zarar ettiğini belirtti. "Ülkemizde maalesef çiftçisine sahip çıkmayan bir Tarım Bakanlığı ile karşı karşıyayız" diyen Durmaz, çiftçilerin bu yıl kavun, karpuz, patates, domates, biber, soğan, şeftali ve erik gibi birçok üründe zarara uğradığını söyledi. Mısırın da bu süreçte çiftçilere zarar verdiğini vurguladı.

Çiftçilerin tarlada kalan ürünlerini hayrına dağıttığını belirten Durmaz, yurttaşların ücretsiz soğan, karpuz ve kavun tükettiğini ifade etti. Bununla birlikte, tarlada değer kaybeden her ürünün marketlerde yüksek fiyatla satıldığını ve birçok yurttaşın bu ürünleri pahalılıktan dolayı alamadığını dile getirdi. Artan girdi maliyetlerinin altında ezilen çiftçilerin zararını ise fabrikalar ve aradaki tüccarların kar ettiğini söyledi.

Durmaz, çiftçilerin mısırda kilogram başına 1.5 ile 2.5 TL arasında zarar ettiğini belirtti. İthalat açıklamasının ardından mısır fiyatlarının düştüğüne dikkat çeken Durmaz, Bakanlık’ın bu farkı çiftçilere bir an önce ödemesi gerektiğini vurguladı.

Bakanlığın açıklamasını eleştiren Durmaz, "Mısırın 2024 rekoltesinde olumsuz iklim koşullarının yanı sıra bölgesel ve küresel gelişmelerin etkisiyle önemli ölçüde düşüş bekleniyor" şeklindeki ifadelerini "çiftçiye yapılan en büyük kötülük ve ihanet" olarak değerlendirdi. Olumsuz iklim koşullarının farkında olan Bakanlığın, çiftçilere yeterince destek vermediğini belirten Durmaz, Tarım Bakanı’nın o koltukta daha fazla kalmaması gerektiğini savundu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.