Demirören Grubu’nun borçlarına karşılık Ziraat Bankası’na devredildikten sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, “rezerv alan” ilan etmesiyle imara açılan Kemerköy’deki yeşil alan yapılaşmasına karşı başlatılan direnişin 85. günündeki eylemde konuşan CHP Milletvekili Gökan Zeybek, “Sarıyer’de Uyum Villaları’nı nasıl yıktıysak bunları da yıkacağız” dedi. Demirören’in 14 milyon dolara aldığı mülkleri 7 yıl sonra 315 milyon dolara Ziraat Bankası’na devrettiğini belirten Zeybek, bu olağanüstü kazanca rağmen 1 kuruş da vergi ödemediğini iddia etti.
Göktürk Yeşil Kalsın Girişimi’nin (GYKG) 12 haftadır sürdürdüğü direnişin bu pazar günü gerçekleşen eylemine CHP İstanbul Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Gökan Zeybek, 24. Dönem milletvekilleri Melda Onur, Sena Kaleli ve Binnaz Toprak da katılarak birer konuşma yaptılar.
GKYK Eş Sözcüsü Gülseren Onanç konuşmasında 85 gündür direndiklerini, inşaatın bazı yerlerinde ikinci kata çıkıldığını lakin bu hukuksuzluğa sonuna kadar direneceklerini söyledi. Onanç, “Bize inşaat biterse ne olacak diye soruyorlar. Gökan Bey Sarıyer’de Uyum Villaları vardı; onları yıktık, bunları da yıkarız diyor” dedi.
Gülseren Onanç konuşmasına, “Ziraat Bankası buraya çökmeseydi 1 milyon çiftçiye 10’ar bin lira para verebilirdi. Biz hiçbir kamu bankası parayı batırmasın, yapması gerekeni yapsın, çiftçiyi desteklesin, yeşili korusun diye direniyoruz. Demirören bu kredi ile özgür medyayı bitirdi. Özgür medyadan söz edemiyorsak işte burada verilen krediden dolayıdır. Bu nedenle bu dava sadece bizim değil, tüm Türkiye’nin davasıdır” diyerek devam etti.
"Büyük bir soygundan bahsediyoruz"
CHP milletvekili Gökan Zeybek de, “Bu ülkede kamu bankaları eliyle büyük soygunlar yapıldığı için orta gelir tuzağını aşamıyoruz. Türk çiftçisinin aldığı krediyi faiziyle birlikte geri ödeme oranı yüzde 98,5 iken Demirören’in tek başına geri ödeme oranı yüzde sıfır. Tabii medyanın el değiştirmesi karşılığı yapılan büyük bir soygundan bahsediyoruz. Bu meseleyi ikiye ayırmamız gerekiyor. Birincisi Ziraat Bankası’nın 750 milyon dolarlık kredisinin geri ödenmemesi. İkincisi ise 30 yıl önce yapılmış imar planlarında yola, yeşile, spor alanına terk edilen 1200 dönümlük arazinin neredeyse yüzde 100’ünün yeniden imara açılması. Bu yapılan bütün plan tekniklerine aykırıdır. Bu şekilde 1200 dönümlük arazinin neredeyse yüzde 90’ı imara açılmış oluyor” dedi.
14 milyon dolar karşılığı Esat Edin’in varislerinden mülkü alan Demirören’in 7 yıl sonra 315 milyon dolar karşılığı Ziraat Bankası’na devrettiğini belirten Zeybek, “Böyle bir kazanç hiç yerde yok. Bu kazanç karşılığı bir tek kuruş da vergi ödemedi. Biz bunun hesabını Demirören’den de soracağız, Ziraat Bankası’nın geçmişte ve sonrasında görev yapan bütün yönetim kurulu üyelerinden de soracağız. Paralarınızı Portekiz’e, Yunanistan’a, Macaristan’a götürdüğünüzü de biliyoruz. Türkiye’de el konulacak bir mülk bırakmadığınız da biliyoruz. Ama dünyanın neresine götürürseniz götürün, bunun hesabını sizden soracağız” diyerek sözlerini sonlandırdı.