CHP'li Gürer: 'Yeni bir borç krizi kapıda'

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, vatandaşların bankalara olan borçlarının hızla arttığını vurgulayarak, bireysel kredi ve kredi kartı borçlarının toplamda 3 trilyon 597 milyar liraya ulaştığını açıkladı.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, vatandaşların bankalara olan borçlarındaki artışa dikkat çekerek, "4-11 Ekim haftasında bireysel kredi ve kredi kartı borçları 21,9 milyar lira artarak toplamda 3 trilyon 597 milyar liraya ulaştı. Bu dönemde bireysel kredilerin bakiyesi 15,4 milyar lira artışla 1 trilyon 917 milyar liraya yükselirken, kredi kartı borç bakiyesi 6,5 milyar lira artarak 1 trilyon 680 milyar liraya ulaştı. Yüksek faiz oranları ve enflasyon, geliri yeterince artmayan vatandaşların borçlarını geri ödemelerini giderek zorlaştırıyor ve yeni bir borç krizi kapıda" dedi.

Gürer, yazılı açıklamasında bireysel kredi ve kredi kartı borçlarının hızla yükseldiğini vurguladı. 2023 yılı itibarıyla tüketici borçlarının yüzde 31,9 oranında artış gösterdiğini ve toplamda 869 milyar lira arttığını belirten Gürer, "Kredi borç bakiyesi 1 trilyon 680 milyar lira oldu" ifadelerini kullandı.

İcra takibine alınan bireysel kredi ve kredi kartı borçlarının da son haftada 222 milyon lira artarak toplamda 92,3 milyar liraya ulaştığını aktaran Gürer, "Yılbaşından bu yana icra takibine alınan borç miktarı yüzde 103,6 artarak 47 milyar lirayı buldu. Bu borçların varlık yönetim şirketlerine düşük bir karşılıkla devredilmesi nedeniyle gerçek rakamların daha yüksek olduğu görülmektedir" dedi.

Borç geri ödemelerinin giderek zorlaştığını ifade eden Gürer, "Batık kredi kartı borçlarındaki artış yüzde 193,2'ye, batık bireysel kredi borçlarındaki artış ise yüzde 57,7 olarak kaydedildi. Yüksek faiz oranları ve enflasyon, geliri yeterince artmayan vatandaşların borçlarını geri ödemelerini zorlaştırıyor" diye konuştu.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin verilerine de değinen Gürer, "2024 yılı Ocak-Eylül döneminde 93 bin 97 yeni şirket ve ticari işletme kurulurken, bu sayı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14,7 azaldı. Aynı dönemde kapanan ya da tasfiye edilen işletme sayısı yüzde 3 azalarak 51 bin 916'ya geriledi. Yeni işe başlayan esnaf ve sanatkâr sayısı da geçen yıla göre yüzde 14,9 düşerek 198 bin 247'ye, mesleği bırakan esnaf sayısı ise yüzde 3 azalarak 81 bin 652’ye düştü" şeklinde konuştu.

Gürer, tarım sektöründeki borç artışına da dikkat çekerek, "Tarım sektörünün bankalara olan borcu 746 milyar 548 milyon 239 bin TL'ye yükseldi. Bankalar tarafından zamanında tahsil edilemediği için takibe alınan borçlar ise 2 milyar 944 milyon 130 bin TL'ye ulaştı. Ayrıca, tarım sektörünün bankalara olan borcunun bir aylık süreçte 31,5 milyar TL arttığını belirtmek gerekir" dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.