CHP Genel Başkan Yardımcısı Özgür Karabat, ekonomik krizin üniversite öğrencilerini derinden etkilediğini belirterek, "Öğrenciler aldıkları 2 bin TL bursun yarısını yurda veriyor" açıklamasında bulundu.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın 2025 yılı bütçesi görüşmeleri dün sona erdi. Görüşmeler, protestolara sahne olurken, Karabat, Bakanlığın yaptığı sunum sonrası sosyal medya üzerinden açıklamalar yaptı. Karabat, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak’a yönelik eleştirilerde bulunarak, öğrencilere yeterli destek verilmediğini belirtti.
Karabat’ın açıklamaları şu şekilde:
1. 2025 yılı bütçesinde halkın temel sorunlarını çözecek bir hedef yer almıyor. Öğrencilerin yurt ve beslenme problemleri devam ederken, öğrenci emeği ve sömürüsü de artarak sürüyor.
2. Türkiye’de 4 milyon 153 bin 981 örgün üniversite öğrencisi bulunurken, KYK yurt kapasitesi yalnızca 993 bin 720. Yurt binalarına yapılan yatırımlar azalmışken, mevcut yatak kapasitesini artırmaya yönelik sınırlı adımlar atılıyor.
3. Öğrenciler, odalarının neredeyse toplama kamplarını andırdığı, hijyen ve yaşam koşullarının oldukça kötü olduğu yurtlarda kalmak zorunda bırakılıyor. Kaçak ve özel yurtlarda yatak kapasitesinin 500 bini bulduğu tahmin ediliyor. Bu ortamda öğrenciler, tarikatların ve cemaatlerin denetimindeki merdiven altı yurtlarda barınmak zorunda kalıyor.
4. Hükümet, KYK yurt ücretlerine bu yıl yüzde 50 zam yaptı. En düşük ücret 345 TL’den 517 TL’ye, en yüksek ücret ise 570 TL’den 855 TL’ye yükseldi. Öğrenciler, aldıkları 2 bin TL bursun yarısını yurda vermek zorunda kalıyor.
5. Yurtlarda hijyen ve yemek kalitesi sorunları devam ediyor. Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, yatak kapasitesini artırmayı övünse de bu çabalar yetersiz kalıyor. KYK için ayrılan bütçe ise merkezi bütçenin yalnızca binde 3’üne denk geliyor.
6. Ekonomik krizden olumsuz etkilenen üniversite öğrencileri, kayıtdışı ve yarı zamanlı işlerde çalışmak zorunda kalıyor. Bu durum, öğrencilerin derslerini düzenli takip etmelerini engelliyor ve sosyal gelişimlerini olumsuz etkiliyor. Birçok genç, ülkenin geleceğine olan güvenlerini kaybedip, yurt dışına gitmeyi planlıyor.
7. Umutsuz hale gelen gençler, suç örgütlerinin ve dolandırıcıların tuzaklarına düşüyor. Özellikle finansal dolandırıcılıkta, adlarına açılan banka hesapları aracılığıyla kirli işlere sürükleniyorlar.
8. 2025 bütçe görüşmelerinde Paris’te alınmayan madalyalarla övünen ve öğrenci sorunlarını görmeyen Bakan Osman Aşkın Bak, gençlerin karşılaştığı zorluklara çözüm sunacak hiçbir proje geliştirmemiştir.