CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Sevda Erdan Kılıç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın TBMM'nin yeni yasama döneminin açılışında yaptığı yeni anayasa çağrısına yazılı bir açıklama ile yanıt verdi. Kılıç, açıklamalarında Erdoğan'ın bu çağrıyı yaparken "Darbe Anayasası" ve "Sivil Anayasa" kavramlarını kullanarak kendine bir meşruiyet zeminine ulaşmaya çalıştığını ifade etti.
Kılıç, 1982 Anayasası'nın günümüze kadar 20 kez değiştirildiğini ve 44 maddesinin yürürlükten kaldırıldığını hatırlatarak, AKP iktidarının Anayasa üzerindeki en kapsamlı değişiklikleri 2010 ve 2017 referandumlarıyla gerçekleştirdiğini belirtti. Ancak bu değişikliklerin ardından bile Anayasa’nın uygulanmadığını vurguladı. Kılıç, "Yıllardır yeni anayasa masalını dinliyoruz. 2007'de 'anayasa yapacağız' dediler, 2008'de yine aynı vaatte bulundular, 2013 ve 2016 yıllarında da benzer söylemlerde bulundular. Halkı yeni bir anayasa söylemiyle oyalarken, mevcut Anayasa'yı itibarsızlaştırarak Türkiye'yi adeta bir anayasasızlık sürecine mahkum ettiler" dedi.
Kılıç, Türkiye'deki hukuksuzlukların kökeninde anayasasızlık sürecinin yattığını savunarak, yandaşlara gözlerini kapatıp dağıtılan ihalelerden, milletvekilliği düşürülen seçilmişlerden, hukuksuzca cezaevine konulan insan hakları savunucularına kadar birçok örnek verdi. "Yaşadığımız tüm hukuksuzlukların temeli işte bu anayasasızlık sürecidir" diyen Kılıç, bugün Türkiye'de anayasasızlık yaşandığını dile getirdi.
Açıklamasında, Saray'ın kapalı kapılarında yazılmış bir anayasa taslağının kendilerine dayatılmak istendiğini belirten Kılıç, bu taslağın "kapsayıcı, birleştirici, uzlaştırıcı ve özgürlükçü" olacağına dair yanılgılara kapılmayacaklarını ifade etti. Kılıç, "22 yıllık suçların ortağı olmayacağız" diyerek, mevcut iktidarın geçmişteki hukuksuzluklarının sorumluluğunu üstlenmeyeceklerini vurguladı.
Kılıç, Türkiye'nin gündeminin halkın en çok etkilendiği ekonomik ve siyasi krizler olduğunu belirtirken, bu krizlerin kaynağının Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi olduğunu söyledi. Sivil anayasa olarak adlandırılan sistemin, ekonomik ve siyasi krizlerin derinleşmesine yol açtığını savunan Kılıç, bu krizlerin aşılmasının tek yolunun bir an önce Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçmek olduğunu ifade etti.
CHP Anayasa Komisyonu üyesi olarak mevcut Anayasa'ya uymayan bir iktidarla anayasanın "A"sını bile konuşmanın doğru olmadığını belirten Kılıç, "Bu anayasa tiyatrosunun da Saray’ın anayasa dayatmasının da hiçbir sürecinde yer almayacağım" dedi. Son olarak, "Darbe Anayasası'na da Saray anayasasına da hayır" diyerek, partinin bu konudaki tutumunu net bir şekilde ortaya koydu. Kılıç’ın açıklamaları, Türkiye’nin anayasa süreci ve siyasi ortamı hakkında önemli tartışmalara yol açabilir.