CHP'li Öztürk, Meclis'e yandaşa verilen peşkeşleri taşıdı

TEİAŞ, 2023 yılı Ekim ayından itibaren duyurması gereken elektrik üretim kapasitelerini aylarca ilan etmedi. Şubat ayındaki duyuruda ise küçük yatırımcılar zarar gördü, büyük ölçekli firmalara ise avantaj sağlandığı görüldü.

29 Temmuz 2023 tarihinde ve 32263 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği'ne 19. ve 20. fıkralar ile geçici 9. madde eklendi. Ancak eklenen maddeler gereğince TEİAŞ'ın duyurması gereken lisanssız elektrik üretim kapasiteleri uzun bir süre ilan edilmedi. 9 Şubat 2024'te yapılan duyuruda, 7500 MWe'lik kapasitenin 3750 MWe'sinin dağıtım seviyesinden başvurulara, kalan 3750 MWe'sinin ise iletim seviyesinden başvurulara tahsis edildiği ortaya çıktı.

BÜYÜK ÖLÇEKLİ FİRMALARA KIYAK

İletim seviyesinden yapılacak yatırımlarda trafo merkezi inşa etme zorunluluğunun olduğu belirtildi. Bu durum, enerji üretim santrallerinin çok güçlü olması gerektiğini ve böylece iletim seviyesinden tahsis edilen 3750 MWe kapasitesinin tamamının yalnızca birkaç büyük şirketin başvurusuyla dolacağı sonucunu doğurabilir. Bu önemli kapasitenin yalnızca birkaç firma tarafından elde edileceği ortaya çıktı.

Buna karşılık, dağıtım seviyesinden tahsis edilen ve ülkemizdeki on binlerce büyük, orta ve küçük ölçekli işletmeyi ilgilendiren 3750 MWe kapasitesi, kent merkezlerinde enerji üretim tesisi kurulamayacak bölgeler için yayımlandığı tespit edildi.

CHP’Lİ HASAN ÖZTÜRK’TEN SORU ÖNERGESİ

CHP Bursa Milletvekili Hasan Öztürk, konuyu Meclis gündemine taşıdı ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'a verilen tahsis kapasitelerinin eşitlik ilkesine uygun olup olmadığını sormak amacıyla bir soru önergesi verdi.

Öte yandan, kapasitelerin duyurulmadığı dönemde başvuru yapan küçük yatırımcının akıbetini de soran Öztürk "Yapılan yüzlerce milyon TL tutarındaki başvuru bedeli, arazi kira veya satın alma bedelleri, il tarım müdürlüğünden alınan arazi sınıf tespit yazısı için harç bedeli vb. önemli tutarlarda harcamalar harcamalar boşa mı gitmiştir?" sorusunu sordu.

Öztürk, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede "Bu kararla büyük sermayeye peşkeş çekilen bir kapasite var. Üstelik bu küçük yatırımcının hakkı hiç edilerek, görmezden gelinerek ve yok sayılarak yapılıyor. Sayın Bakan’dan sorularımı yanıtlamasını umuyorum; kimin oğlu, kimin kızı, kimin damadı enerji işine girdi de böyle bir karar verildi?" sözlerini söyledi. 

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Politika Haberleri

Özgür Özel: Soma'da Toplantı ve Eğitim Mitingleri Devam
Devlet, ticarethane değildir
Öğretmenlere yönelik fiillerde cezalar yarı oranında artırılacak
"Daha kaç kişiyi öldürmesi gerekiyor?"
Azerbaycan ve Ermenistan Dışişleri Bakanları, Kazakistan'da buluştu