CHP’li Şeker: Barınma konusunda çaresiz kalan gençler, vakıf ve cemaatlerin kucağına itiliyor

CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, artan ev ve yurt fiyatlarına ilişkin olarak, barınma sorunu yaşayan gençlerin vakıf ve cemaatlerin kucağına itildiğini iddia etti.

Türkiye'nin çeşitli illerinde birçok üniversiteli genç, "BARINAMIYORUZ" eylemi yaparak parklarda sabahlamaya başlamışlardı. Milliyet Gazetesi konuya ilişkin olarak, 21 Eylül 2021 tarihinde  "Çocukların üstü açık kaldı" manşeti atmıştı. Eyleme ayrıca CHP Milletvekili Mahmut Tanal katılarak üniversiteli gençlere destek vermişti.

CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, üniversite öğrencilerinin barınma problemine dikkat çekerek, üniversitelerde 3 milyon 800 bin öğrenci varken yurt kapasitesinin yalnızca 719 bin olduğunu söyledi. Her 5 öğrenciden 4’ünün barınacak yer bulamadığını belirten Şeker, “Her 5 öğrenciden yalnızca 1’i yurtta barınma imkânı bulurken kalan 4 öğrenciye Adalet ve Kalkınma Partisi sırtını dönüyor. Bu öğrenciler, bile isteye cemaatlerin kucağına itiliyor” dedi.

Şeker, yaptığı yazılı açıklamada, AK Parti'nin 19 yıllık iktidarını rant odaklarının taleplerine göre şekillendirdiğini öne sürdü.

Şeker, “Geçmişte de Adalet ve Kalkınma Partisi gençlerin barınma sorununu bilerek yok saydı ve gençler 15 Temmuz darbesini yapan Gülen cemaatinin yurtlarına mecbur bırakıldı. Geçmişte Gülen cemaatine barınma konusunda alan açan AKP, barınma konusunda çaresiz kalan gençleri şimdi de başka vakıf ve cemaatlerin kucağına itiyor. AKP, anayasal yükümlülüğü olan sosyal devletin gereğini bilerek yapmıyor” açıklamasını yaptı. 

CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker şunları ifade etti:

“Ülkemizin eğitim anlamında en önemli çekim merkezlerinden biri olan İstanbul’da öğrenci sayısı, 2014-2015 eğitim-öğretim döneminde örgün eğitim için 581 bin 954 iken 2020-2021 eğitim-öğretim döneminde yine örgün eğitim için 802 bin 131 olmuş. Yabancı öğrencilere baktığımızda da önemli bir artış görüyoruz. İstanbul’da eğitim gören yabancı uyruklu öğrenci sayısı, 2013-2014 eğitim öğretim yılında 14 bin 59 iken 2019-2020 eğitim-öğretim yılı itibariyle 56 bin 102’ye çıkarak 4’e katlanmış.

 

Yurt sayılarına baktığımızda ise 2013-2014 eğitim-öğretim yılında KYK’nın İstanbul’daki yatak kapasitesi 13 bin 304 iken bu kapasite bugün itibariyle yalnızca 24 bin 651 olmuş. İktidar tabela üniversite açmakla övünürken bu üniversiteleri tercih edecek gençlerin barınma sorununu görmezden geliyor. Özellikle de yurt bulamadığı için kız öğrencilerin eğitim hayatından koparılmasına sebep oluyor."

 

 

 

(ANKA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.