CHP'li Taşçıer, Bakan Işıkhan'ın ''okullara temizlikçi müjdesine'' tepki gösterd

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın okullara temizlikçi atamasıyla ilgili açıklamaları tartışma yarattı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Şengel Taşcıer, uygulamanın güvencesiz çalışmayı artırdığını ve devletin sosyal güvenlik yükümlülüklerini ihlal ettiğini vurguladı.

TEMİZLİKÇİ ATAMASI TARTIŞMALARI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın "Okullara temizlikçi ataması müjdesi"yle devlet yönetiminde ‘harçlık’ dönemi başladı. Cumhuriyet Halk Partisi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gamze Şengel Taşcıer, bu uygulamayı sert bir dille eleştirerek, devletin önceliğinin vatandaşlarını onurlu bir yaşam sürmeye yetecek gelir seviyesine ulaştırmak olduğunu vurguladı.

GEÇİCİ ÇÖZÜMLER VE TEMİZLİK SORUNU

Şengel Taşcıer, okullarda büyük bir temizlik problemi oluştuğunu belirterek, iktidarın bu problemi kalıcı olarak çözmek yerine geçici önlemlere yöneldiğini ifade etti. "Buldukları çözüm, işsiz yurttaşlarımızı cep harçlığına çalıştırmak oldu," dedi.

DEVLETİN SORUMLULUĞU

Devletin asli görevinin, vatandaşlarının insanca yaşam koşullarını sağlaması gerektiğini belirten Şengel Taşcıer, sosyal devlet ilkesinin bu amaçla var olduğunu vurguladı. "İnsan onuruna yaraşır bir ücret politikası temel haktır," dedi.

ÜCRETİN YETERSİZLİĞİ

Bakanlık tarafından açıklanan programa göre, çalışacaklara günlük 566,73 TL ödeme yapılacağı belirtilmiştir. Haftada 3 gün çalışıldığında aylık toplam ödeme 6.800 TL civarında olacaktır; bu, temel yaşam ihtiyaçlarını karşılamaya yetmeyecek bir tutardır.

GÜVENCESİZ ÇALIŞMA ORTAMI

Program kapsamında işsizlerin okullarda en fazla 10 ay boyunca çalışması öngörülüyor. Çalışanlar geçici ve güvencesiz bir ortamda bırakılmakta; bu durum, iş güvencesi açısından ciddi tehdit oluşturmaktadır.

SOSYAL GÜVENLİK HAKLARININ İHLALİ

Okullarda temizlik işlerinde görevlendirilecek 30 bin kişinin "katılımcı" ve "kursiyer" olarak çalıştırılacağı ifade edildi. Bu durum, sosyal güvenlik haklarının ihlaline yol açmaktadır; yalnızca iş kazası ve sağlık sigortası yapılacak, uzun vadeli sigorta yapılmayacaktır.

KANUNSUZLUK MEŞRULAŞIYOR

İktidar, uluslararası çalışma normlarına ve Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'na aykırı bir çalışma düzenini meşrulaştırarak, toplumsal adaletsizliği derinleştirmektedir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.