CHP'li Ulaş Karasu, DHMİ’de "eş dost akraba" atamalarını meclis gündemine taşıdı!

DHMİ, eski Genel Müdür Hüseyin Keskin'in "VİP Hac" ziyareti sonrası görevden alınmasının ardından, "eş, dost, akraba atamaları" ve personel yeterliliği iddialarıyla gündeme geldi.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ), eski Bakan Mustafa Varank ve iki iş insanıyla birlikte gerçekleştirdiği "VİP Hac" ziyaretiyle gündeme gelmiş ve ardından görevden alınan Genel Müdür Hüseyin Keskin'in adı da bu olayla birlikte anılmıştı. Ancak DHMİ, bu kez de "eş, dost, akraba atamaları" ve personelin mesleki yeterliliği gibi konularla yeniden tartışma konusu oldu. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, bu iddiaları Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı.

Karasu, DHMİ'nin geçmişteki rolüne ve kamu yararına olan yükümlülüklerine dikkat çekerek, kurumda yaşanan kayırmacılığın ve yolsuzluğun son derece rahatsız edici olduğunu belirtti. Özellikle AKP iktidarları döneminde atanan yöneticilerin, DHMİ’yi bir arpalık haline getirdiğini ifade eden Karasu, kurumda eş, dost ve akraba kayırmacılığının hâkim olduğunu, bunun sonucunda da şaibeli alımların gerçekleştiğini vurguladı. 

Bu çerçevede, Ulaş Karasu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’na DHMİ’deki mevcut yönetim ile ilgili bir dizi soru yöneltti. Sorularında, öncelikle DHMİ’nin Yönetim Kurulu üyeleri ve daire başkanlarının meslek ve eğitim geçmişlerini açıklamalarını istedi. Ayrıca, bu kişiler arasında akrabalık ilişkisi olanların olup olmadığını ve varsa bu ilişkilerin neler olduğunu sordu.

Karasu, DHMİ’ye yapılan atamalardan hangilerinin istisnai kadrodan oluştuğunu, bu kişilerin belediyelerden 'özel kalem' kadrosu üzerinden kamuya geçip geçmediğini de merak etti. Kurumun Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından açılan yaklaşık 90 soruşturma ve incelemenin raporlarının hangi konularda hazırlandığını öğrenmek istedi. 

Kurumun etkinlik raporuna göre, geçen yıl 6,162 dava ve icra takibi yapıldığına dikkat çeken Karasu, bu davaların nedenlerinin neler olduğunu sordu. Ticari uyuşmazlıklarla ilgili arabuluculuğa başvuran 147 firma veya kişinin kimler olduğunu ve bu firmalarla neden davalık olunduğunu da sordu. 

Karasu, Genel Müdür Yardımcısı Murat Gül'ün "KÖİ Başkanlığı ve Strateji Daire Başkan Yardımcısı" görevlerini ne kadar süreyle yürüttüğünü, bu kişinin havacılık eğitimi ve tecrübesinin ne olduğunu da merak etti. Ayrıca, DHMİ bünyesinde çalışan avukat sayısını, dışarıdan hizmet alımı için sözleşme yapılan hukuk bürosu veya bürolarının kimler olduğunu sordu. Bu büroların seçim kriterlerini ve dışarıdan hizmet alımının neden gerekli olduğunu öğrenmek istedi. Son olarak, son üç yılda bu hukuk bürolarına ne kadar ödeme yapıldığını da sordu.

Ulaş Karasu, bu sorularla birlikte, DHMİ’nin kuruluş amaçlarına uygun bir yapıya kavuşturulması gerektiğinin altını çizdi ve kamuoyunu bilgilendirme adına bu konuların ciddiyetle ele alınmasını talep etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.