CHP’li Yedekçi: Öğrenciler özel okula mecbur bırakılıyor

Eğitim kalitesi sorununu meclis gündemine taşıyan CHP’ İstanbul Mileltvekili Gülay Yedekçi, “Özel okul sayısı yüzde 100 artmış durumda. 2002 yılında devlet bütçesinden eğitime ayrılan yatırımların oranı yüzde 17.18...

Eğitim kalitesi sorununu meclis gündemine taşıyan CHP’ İstanbul Mileltvekili Gülay Yedekçi, “Özel okul sayısı yüzde 100 artmış durumda. 2002 yılında devlet bütçesinden eğitime ayrılan yatırımların oranı yüzde 17.18 iken 2017 yılına girdiğimizde yüzde 8.51’e düşüyor. Özel okulların sayısı yüzde 100 artarken, eğitime ayrılan oran neredeyse yüzde 100 oranında azalıyor'' dedi.

Gülay Yedekçi, meclis başkanlığına ''eğitim kalitesi' ile ilgili sunduğu soru önergesinin detaylarını Zafer Arapkirli ile Seyr-i Sabah'ta anlattı:

15 YILDA 5 SINAV DEĞİŞİKLİĞİ
"Türkiye'nin en büyük sorunlarından biri eğitim. Eğitim genel olarak bir yap-boz tahtasına çevrildi. Sadece 2002-2017 yılları arasında, yani 15 yılda 5 tane sınav değişikliği yapıldı."

''EĞİTİME AYRILAN YATIRIMLARIN ORANI YÜZDE 100 ORANINDA AZALDI'
Özel okul sayısındaki artışa dikkat çeken Yedekçi, "Özel okul sayısındaki artış özellikle 4+4+4 sistemine geçtikten sonra yüzde 100 artıyor. Ve ilköğretim düzeyinde 247207 çocuk özel eğitim sisteminden yararlanıyor. Bu artışın sebebi nedir? 2002 yılında devlet bütçesinden eğitime ayrılan yatırımların oranı yüzde 17.18 iken 2017 yılına girdiğimizde yüzde 8.51'e düşüyor. Özel okulların sayısı yüzde yüz artarken, eğitime ayrılan oran neredeyse yüzde 100 oranında azalıyor" diye konuştu.

CHP'li Yedekçi, ataması yapılmayan öğretmen sayısının 455119 olduğunu belirtti: "En az 100000 olan öğretmen açığı kadrolu öğretmen atanmasıyla karşılanmalı aslında. Ama bu durum ciddi bir sıkıntı."

''TÜRKİYE'DE İNSANLAR ARASINDAKİ AYRIMI EN NET EĞİTİMDE GÖREBİLİRİZ'
CHP İstanbul Milletvekili Yedekçi, eğitim harcamalarına da değindi:

"2016 yılında en zengin yüzde 10'luk kesimle en yoksul yüzde 10'luk kesimin eğitim harcamaları arasında 64 kat fark var. Yani Türkiye'de insanlar arasındaki ayrımı en net eğitimde görebiliriz.

''SOSYAL HUKUK DEVLETİNİN BİRİNCİ GÖREVİ ÇOCUKLARINA SAHİP ÇIKMAKTIR'
Öğrencinin olduğu her yerde okul olmalıdır. Çocuklar okumak için ayrıca bir efor sarfetmek zorunda değildir. Zaten çok zor bir geçim dünyasında yaşıyoruz, aileler çocuklarını okutmak için ayrıca bir para harcamak durumunda değildir. Eğitim her insanın en doğal hakkıdır. Bir sosyal hukuk devletinin birinci görevi çocuklarına sahip çıkmaktır."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri

Tarih belli oldu: 2024 MSÜ tercihleri ne zaman bitecek?
Pedagojik formasyon nedir, nasıl alınır?
ALES sınav neticeleri ne zaman açıklanacak? Tarih belli oldu (2024 ÖSYM ALES/1 sonuç sorgulama)
24-DGUY: Sınava Giriş Belgeleri Erişime Açıldı
Öğretmen olmak için şartlar değişiyor | Milli Eğitim Akademisi kuruluyor