Çiftçilerin Borç Yükü Büyüyor: Ekonomik Kriz Tarım Sektörünü Sarsıyor

Türkiye'de çiftçiler, artan girdi maliyetleri ve düşük alım fiyatları nedeniyle zor durumda. Bankalara olan borçlar son bir yılda yüzde 21 artarken, ipotek altına alınan tarım arazileri 2 milyon 231 bine ulaştı.

Türkiye genelinde çiftçiler, artan üretim maliyetleri ve düşük alım fiyatlarıyla başa çıkmaya çalışıyor. Bu durum, birçok üreticinin bankalara olan borçlarını ödeme güçlüğü yaşamasına yol açıyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, çiftçilerin bankalara olan borcu son bir yılda yüzde 21 artarken, takibe alınan borçlar yüzde 32,9 oranında yükseldi. Bu ekonomik zorluklar, üreticilerin borçlarını ödeyememesi sonucunu doğurarak, tarım arazilerinin ipotek altına alınmasına neden oluyor. BirGün’ün aktardığına göre, Tapu Kayıt Bilgi Sistemi (TAKBİS) verilerine göre, Türkiye genelinde 2 milyon 231 bin tarım arazisi bankalar tarafından ipoteklenmiş durumda.

Yaşanan bu ekonomik sıkıntılar, çiftçiler arasında geniş çaplı protestolara yol açtı. Edirne’deki çiftçiler, girdi maliyetlerindeki artışa karşı traktör konvoyları oluşturarak tepkilerini gösterdi. Ayrıca, üreticilerin aldıkları alım tutarları, üretim maliyetlerinin altında kaldığı için zarar etmelerine neden oluyor. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’deki fasulye hasadı sırasında çiftçilerin bu durumu dile getirdiğini belirterek, "Ne ekerse eksin, bu yıl çiftçi zarar ediyor. Önümüzdeki yıl bu tarlalar ne olacak?" diye sordu. Gürer, fasulyenin tarladan market raflarına gelene kadar fiyatının üç katına çıktığını vurgulayarak, bu durumun tüketiciyi de olumsuz etkilediğini ifade etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.