Kamuoyunda 'Çiftlik Bank' olarak bilinen sistemin kurucu ve yöneticilerine yönelik açılan dava kapsamında, 7'si firari, 11'i tutuklu 48 sanığın yargılanmasına başladı. Mahkeme Başkanı Melih Osmançavuşoğlu, duruşma salonunda yer olmadığını gerekçe göstererek basın mensuplarını duruşmaya almadı.
Kurucusu Mehmet Aydın ile birlikte 7'si firari, 11'i tutuklu 48 sanıklı Çiftlik Bank davasının ilk duruşması İstanbul Anadolu 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı.
Duruşma salonunun bulunduğu koridora tutuksuz sanıklar ve avukatların dışında kimsenin girişine izin verilmiyor. 11 tutuklu sanık ile bazı tutuksuz sanıklar ve avukatlarının katıldığı ilk duruşmaya sanıkların kimlik tespiti ile başlandığı öğrenildi.
Mahkeme Başkanı Melih Osmançavuşoğlu, duruşma salonunda yer olmadığını gerekçe göstererek basın mensuplarını duruşmaya almadı.
SANIKLARA REKOR HAPİS İSTEMİ
İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Çiftlik Bank'a yönelik yürütülen soruşturma sonucu hazırlanan iddianamede firari sanık Mehmet Aydın'ın da aralarında bulunduğu 18 örgüt yöneticisi hakkında 1 kez ‘Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve yönetmek’, 3 bin 762 kez ‘Bilişim sistemlerini kullanarak nitelikli dolandırıcılık’, 3 bin 762 kez ‘Ticari şirket faaliyeti kapsamında nitelikli dolandırıcılık’ ve 1 kez de ‘Suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama suçlarından 22 bin 580'er yıldan 75 bin 260'ar yıl hapis cezası isteniyor.
132 BİN KİŞİDEN 1.1 MİLYAR LİRA TOPLAMIŞ
30 şüpheli hakkında da, ‘Suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak’, ‘Suç işlemek amacıyla kurulan örgüte yardım etmek’ ve ‘Suçtan kaynaklanan malvarlığını arttırma suçlarından 5'er yıldan 13'er yıla kadar hapis cezası isteniyor. Dava kapsamında 11 sanık tutuklu bulunuyor.
Mehmet Aydın'ın da aralarında bulunduğu 7 şüpheli ise firari.
Şüphelilerin 31 Temmuz 2016 tarihinden itibaren 132 bin 222 katılımcıdan 1 milyar 139 milyon 972 bin 622 lira para topladığı, toplanan bu paranın 687 milyon 838 bin 995 lirasının katılımcılara geri ödendiği belirtiliyor.