Rahim içindeki dokuların rahim dışındaki bir dokuya yerleşmesi ile yumurtalarda görülür. Yumurtaların altında anatomik yapılar, rahim ve tüplerde de aşağı doğru izlenir.
KİSTLERİN VÜCUTTA SIKLIKLA RASTLADIĞI BÖLGELER:
İdrar Kesesi
Mide ve anüs arasındaki kısım
Kasık
Vajinal alanda
Rahim gibi organlarda, rahimde kadının adet döngüsü sırasında kanayan bölgede, yumurtalıklarda kistler oluşur. Kan dışarı atılmadığından ağrı daha da fazlalaşır ve;
karın ve organların üstlerine tutunur. Yumurtalıklarda görülür.
Bağırsak, mesane ve rahime tutunur bu sebepten dolayı 3 hastalık oluşur bu hastalıklar şu şekildedir;
Endometrizois: Follop tüpleri ve pelvik bölgelerin üzerinde örtülü bir dokudur. Ağrılı bir hastalıktır.
Endometriuma: Endometriuma, kanseri olarak da bilinir. Rahim iç zarında bulunan kanser hücresidir.
Derin Endometrizois: İdrar torbasında görünen kist çeşididir. Genellikle karnı örter ve zara yerleşir.
Bu hastalıklar erken teşhis konulmadığında farklı hastalıklara yol açarak kişinin sağılığını tehdit eder.
BELİRTİLERİ NELERDİR?
Kistin kendi özelliklerini vücutta belirten bazı faktörler vardır bunlar şu şekildedir:
Adet ağrısı yaşanır.
İlişki esnasında ağrılar olur.
İdrara çıkma esnasında yanmalar ve ağrılar görülür.
Adet dönemlerinde aşırı kanamalar görülür.
Kısır olma ihtimali yükselir.
Mide bulantısı
Yumurtalıklarda ve vücudun bazı bölümlerinde emarelerini gösterir en belirgin belirtilerdendir belirtiler baş gösterdiğinde bir uzmana danışılması gerekir.
ÇİKOLATA KİSTİ TANISI NASIL KONULUR?
Kist tanısı çeşitli yöntemlerle konulur bunlar şu şekildedir;
Alt Karın Bölgesinin Muayene Edilmesi;
Muayene sonrası, organlarda bulunan anormallikler saptanmaktadır. Elde edilen bulgular ile tedavi sürecine başlanır.
Ultrason;
İç organlarını görüntüleyebilmek amacıyla yüksek frekanslı dalgalar kullanılır. Kistler oluşmuşsa USG yardımıyla görünür ve tanı sonrası süreç başlar.
Tomografi;
İç organların yapısını görüntüler, rahim dışındaki dokular tespit edilir ve cerrahi alanda planlamalar yapılır. Ayrıntılı bilgiler vererek sürece başlanır.
Kapalı Ameliyat İstemi;
Kistlerin oluştuğu organlar belirlenerek, anestezi ve laparoskopi adı altında küçük ışıklı bir kamerayla bulunan yerden biyopsi örneği alınır. Bazen problemler tamamen ortadan kaldırılabilir. Büyüklüğü, kalınlığı tüp yardımıyla alınarak incelenir.
Bu gibi yöntemler teşhisin belirlenmesinde en hızlı yollardır. Teşhis konulduktan sonra tedavi süreci başlaması açısından önemli bulgulardır.
TEDAVİ SÜRECİ NASIL OLUR?
Konulan teşhisler sonunda bir ağrı kesiciye başlanır. Daha sonra hormon tedavisi yapılır. Hormon tedavisi; östrojen sentezleyen dokular ve yumurtalar etkisiz hale gelir. İnsanların en çok merak ettikleri
Çikolata kisti (polikistik over sendromu) nedir? – belirti ve tedavisi sürecinde hastanın yaşı ve kistik özellikleri önemlidir. Cerrahi tedaviler tercih edilebilir. Karın alt bölgesinde oluşan kist kesilir, koparılır ve incelenmek için gönderilir. Cerrahi işlemler ve tedavilerden sonraki iş kişinin kendisinde sonlanır. Düzenli egzersizler yapmak, alkol sigara ve kafeini bırakmak vücut yağını azaltarak üretilen östrojen hormonun azalmasını sağlamak, meyve ve sebze tüketimi, B6 vitamini, selenyum takviyeleri de kullanmak iyi bir tercih ve yaşam kalitesi sunar.
Tedavi olacak kişinin hamilelik düşünüp düşünmediği sorulur. Ameliyatı zor bir süreçtir ve dikkat edilmesi gerekir. Cerrahi tecrübe her şeyden önce gelir. Kistin görülme sıklığı şu şekildedir: yaş, üreme yaşı gelmiş kadınlarda daha fazla görülür. Irk, beyaz ırk oranı daha da yükselir.
Adet özellikleri, adetlerin yoğun olması ve devamlı ağrılı adet dönemi geçirmesi etkili olur. Vücut ağırlığı, zayıf kişiler de daha sık rastlanılır. Bu maddelere binaen her şeyin başlangıcında çevresel faktörler de fazla etki gösterir.