Çin, ABD ve Japonya'yı Güney Çin Denizi'nde Provokasyonla Suçladı

Çin Savunma Bakanlığı Sözcüsü Zhang Xiaogang, ABD ve Japonya'yı Güney Çin Denizi'nde "sorun çıkarmakla" suçladı. Zhang, savunma işbirliğinin üçüncü tarafları hedef almaması gerektiğini vurgularken, egemenlik ihlallerine karşı meşru önlemler alacaklarını belirtti.

Xinhua ajansının haberine göre, Çin Savunma Bakanlığı Sözcüsü Zhang Xiaogang, ABD ve Japonya'nın faaliyetleri hakkında açıklamalarda bulundu. Zhang, bu ülkeleri Güney Çin Denizi'nde "sorun yaratmakla" suçlayarak, "Ülkeler arasındaki savunma işbirliği, herhangi bir üçüncü tarafı hedef almadığı gibi, bölgesel barış ve istikrarı da bozmamalıdır" şeklinde konuştu. 

Zhang, "Kasıtlı ihlal ve provokasyonlara karşı egemenliğimizi korumak için meşru karşı önlemler alacağız" ifadesini kullandı. Bu açıklama, ABD'nin 30 Temmuz'da Filipinler'in silahlı kuvvetleri ve sahil güvenliğinin modernizasyonu için 500 milyon dolar destek vereceğini duyurmasının ve Filipinler ile Japonya'nın 2 Ağustos'ta tartışmalı Güney Çin Denizi'nde ilk ikili deniz tatbikatını gerçekleştirmesinin ardından geldi.

Güney Çin Denizi, II. Dünya Savaşı'ndan sonra kıyıdaş ülkelerin bağımsızlıklarını kazanmalarının ardından egemenlik ihtilaflarına sebep olmuştur. Çin, 1947 yılında yayımladığı haritayla bu denizin yüzde 80'inde egemenlik iddiasında bulunmaktadır. Filipinler, Vietnam, Brunei ve Malezya gibi komşu ülkeler de bu bölgede hak talep etmektedir.

Bölgede yer alan Paracel ve Spratly Adaları gibi adacıklar, resifler ve kayalıklar, zaman zaman gerginliklere yol açan egemenlik mücadelesine sahiptir. Çin'in bu ihtilaflı adalarda askeri üsler inşa etmesi ve sivil gemi filolarını uzun süre burada bulundurması, hem bölge ülkeleri hem de ABD tarafından eleştirilmektedir.

Hollanda'nın Lahey kentindeki Daimi Tahkim Mahkemesi (PCA), 2016 yılında Filipinler'in başvurusu üzerine verdiği kararda, Çin'in Güney Çin Denizi'nde tek taraflı egemenlik taleplerinin yasal olmadığını belirtmiştir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.