Çin, ABD'nin çip kısıtlamalarına karşı kritik madenlerin ihracatını kısıtladı!

Çin, ABD'nin çip sektöründeki yeni kısıtlamalarına karşı, nadir metallerin ihracatını yasakladı. Galyum, germanyum ve antimuan gibi stratejik metaller ile grafit ihracatını kontrol altına alan Çin, ABD'nin askeri teknolojilerine erişimini engellemeyi hedefleyen adımlara karşılık verdi.

Çin, ABD'nin çip sektöründeki yeni kısıtlamalarına karşılık olarak, küresel arzının büyük kısmını sağladığı nadir metallerin ABD'ye ihracatını kısıtlama kararı aldı. Çin Ticaret Bakanlığı'nın açıklamasına göre, askeri ve sivil amaçlı kullanılabilen ürünlerin ABD savunma sanayisine ihracatı yasaklandı. Bu kapsamda, galyum, germanyum ve antimuan gibi stratejik metallerin yanı sıra, batarya ve yakıt hücrelerinin üretiminde kullanılan grafitin ihracatı da kontrol altına alınacak.

Çin, dünya çapında nadir metallerin yüzde 70'ini üretirken, işleme kapasitesinin ise yüzde 85'ine sahip. 2019-2022 arasında, ABD'nin ithal ettiği germanyumun yüzde 54'ü ve antimuanın yüzde 63'ü Çin'den temin edilmişti. Ayrıca, Çin 2023 yılından itibaren galyum ve germanyum ihracatını kısıtlamış, 1 Aralık 2023'ten itibaren de elektrikli araç bataryalarında kullanılan grafit ürünlerinin ihracatını izne tabi hale getirmişti.

Bu adım, ABD'nin Çin'e yönelik çip sektöründe yeni kısıtlamalar getirdiği bir döneme denk geldi. ABD, çip üretiminde kullanılan 24 tip ekipman ve bazı yazılımlar için ihracat yasakları uygulamaya başladı. Ayrıca, Çin'e yönelik HBM (Yüksek Bant Genişlikli Hafıza) çipleri ihracatına da kısıtlama getirildi. ABD, bu kısıtlamaları Çin'in askeri teknolojilerini ilerletmesini engellemek amacıyla getirdiğini belirtti.

Çin, ABD'nin bu hamlelerine sert tepki gösterdi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Cien, ABD'nin Çin'in gelişmesini engellemeye çalıştığını ifade etti ve bu kısıtlamaların tüm ülkelerin çıkarlarına zarar vereceği uyarısında bulundu. Çin, kendi şirketlerinin yasal haklarını korumak için güçlü tedbirler alacağını duyurdu.

Bu gelişmeler, Biden yönetiminin, Çin ile teknoloji ve güvenlik alanlarındaki rekabet stratejisinin bir parçası olarak uygulanmaya devam ediyor. Biden, 2022'de Çip ve Bilim Yasası'nı onaylayarak Çinli üreticilerin ileri teknolojilere erişimini kısıtlamış, 2023'te ise Çin'deki teknoloji yatırımlarını sınırlamak için ek düzenlemeler getirmişti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.