Çin, ABD'yi arkada bıraktı: Süper zenginlerin sayısı dünya genelinde yüzde 54 oranında yükseldi

Son on yılda süper zenginlerin sayısı önemli ölçüde arttı ve bu büyümede Çin öne çıktı. Rapora göre, senti-milyoner (100 milyon dolar veya daha fazla varlığa sahip olanlar) sayısı dünya genelinde yüzde 54 artarak 29 bin 350'ye ulaştı. Özellikle Çin ve ABD'de bu artış dikkat çekici oldu.

Henley & Partners'ın 2024 Senti-Milyoner Raporu'na göre, son on yılda dünyadaki senti-milyoner sayısı yüzde 54 artarak 29 bin 350'ye ulaştı. Bu artışta Çin, büyük bir rol oynadı. Çin'de senti-milyoner sayısı, son on yılda yüzde 108 oranında bir artış gösterirken, ABD'deki artış yüzde 81 oldu. Rapor, 2040 yılına kadar Çin ve bazı Asya-Orta Doğu şehirlerinde senti-milyoner nüfusunun önemli ölçüde artmasını beklerken, Avrupa'nın bazı şehirlerinde büyümenin sınırlı kalacağını öngörüyor.

Son on yılda süper zenginlerin sayısı önemli ölçüde arttı ve bu büyümede Çin öne çıktı. Rapora göre, senti-milyoner (100 milyon dolar veya daha fazla varlığa sahip olanlar) sayısı dünya genelinde yüzde 54 artarak 29 bin 350'ye ulaştı. Özellikle Çin ve ABD'de bu artış dikkat çekici oldu.

ABD’nin hakimiyeti tehlikeye girmiş olabilir. Raporda, dünya genelindeki senti-milyonerlerin üçte birinin 50 önemli şehirde yaşadığı belirtiliyor. ABD, senti-milyonerler için En İyi 50 Şehir sıralamasında ilk üç sırayı koruyarak hâkimiyetini sürdürdü. New York 744 senti-milyonerle ilk sırada yer alırken, San Francisco ve Silikon Vadisi 675 senti-milyonerle ikinci, Los Angeles ise 496 senti-milyonerle üçüncü sırada bulunuyor. Bu üç şehir, önümüzdeki 10 yılda ultra zengin nüfusunda yüzde 50’nin üzerinde artış beklenen şehirler arasında yer alıyor.

Çin, ABD'yi geride bıraktı. Raporda, Çin'deki senti-milyoner sayısının son 10 yılda yüzde 108 oranında arttığı, ABD'de ise bu artışın yüzde 81 olduğu ifade ediliyor. Çin’de şu anda 2 bin 350 senti-milyoner bulunuyor. Ancak, ülke son yıllarda ekonomik duraklama ve çeşitli zorluklar yaşıyor, bu da büyümeyi etkiliyor.

Rapora göre, Asya şehirlerinin süper zenginlik sıralamasında hızlı bir yükseliş gösterdiği belirtiliyor. Pekin, 347 senti-milyoner ile 5. sırada, Singapur 336 senti-milyonerle 6. sırada, Şanghay 322 senti-milyonerle 7. sırada, Hong Kong ise 320 senti-milyonerle 8. sırada yer alıyor. Singapur ve Hong Kong'un önümüzdeki on beş yılda senti-milyoner nüfuslarında yüzde 100’ün üzerinde büyüme göstermesi bekleniyor.

Avrupa'da ise büyüme hızı azalıyor. Londra, 370 süper zenginle 4. sırada yer alıyor ancak 2040 yılına kadar büyümenin yüzde 50’nin altında kalması öngörülüyor. Paris 286 senti-milyonerle 10. sırada bulunurken, Nice 95 senti-milyonerle listede yer alıyor.

Raporda, Hangzhou ve Shenzhen gibi şehirlerin büyük bir büyüme potansiyeline sahip olduğu ve 2040 yılına kadar senti-milyoner nüfuslarında yüzde 150’yi aşan bir artış göstereceği belirtiliyor. Bu şehirler, ülkelerinin büyüme oranlarını geride bırakmış durumda.

ABD ve Çin’in 2040 yılına kadar global ortalama senti-milyoner büyüme oranı olan yüzde 75'i geçmesi bekleniyor. Ayrıca, Taipei, Dubai, Abu Dhabi ve Bengaluru gibi bazı Asya ve Orta Doğu şehirlerinin süper zengin nüfuslarında yüzde 150’lik bir artış göstereceği öngörülüyor.

Öte yandan, Zurich, Chicago, Moskova ve Madrid gibi şehirlerde 2040 yılına kadar süper zenginlerin sayısında yüzde 50'den daha az bir artış olması bekleniyor. Avrupa'daki yavaş büyüme, büyük pazarların yavaş genişlemesiyle ilişkili olarak değerlendirilirken, Monaco, Malta, Karadağ ve Polonya gibi daha küçük pazarlar daha yüksek büyüme oranları sergiliyor.

Henley & Partners Türkiye Direktörü Burak Demirel, Avrupa'daki süper zengin artış hızının yavaş olmasını büyük pazarların büyüme oranlarının düşük olmasına bağlarken, küçük Avrupa pazarlarında büyük artışlar gözlemlendiğini belirtiyor. Bu durum, süper zenginlerin coğrafyasının değiştiğini ve bu kesimin küresel ekonomi, siyaset ve toplum üzerindeki etkilerinin artmasının muhtemel olduğunu vurguluyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.