Çin Bilimler Akademisi'nden Mars İçin Umut Verici Yosun Keşfi

Çin Bilimler Akademisi, Sincan'da keşfettiği Syntrichia caninervis adlı çöl yosununun Mars'taki koloniler için umut vaat ettiğini açıkladı. Yosun, aşırı kuruluk, düşük sıcaklık ve radyasyona karşı yüksek direnç gösteriyor, Mars'ta ekosistem kurulumu için potansiyel taşıyor.

Çin Bilimler Akademisi, Sincan'da keşfettiği Syntrichia caninervis adlı süper dirençli çöl yosununun Mars'taki zorlu koşullara dayanabileceğini ve gezegende uzun vadeli ekosistemlerin kurulmasında kullanılabileceğini duyurdu. Araştırma, yosunun aşırı kuruluk, düşük sıcaklık ve radyasyona karşı yüksek direnç gösterdiğini ortaya koydu.

Çin Bilimler Akademisi tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre, bilim insanları Çin'in batı bölgesi Sincan'da Mars'taki olası koloniler için önemli bir kaynak olabilecek süper dirençli bir çöl yosunu türü tespit etti. Araştırma, Syntrichia caninervis adlı yosunun Mars'taki zorlu koşullara dayanabileceğini ortaya koydu.

Geçtiğimiz hafta The Innovation dergisinde yayımlanan araştırma makalesinde, bu yosunun aşırı kuruluğa, ultra düşük sıcaklıklara ve radyasyona karşı yüksek direnç gösterdiği belirtildi. Araştırmacılar, Syntrichia caninervis yosununun "oksijen üretimi, karbon birikimi ve toprak verimliliği sağlayarak Mars'ta ekosistemlerin kurulmasında ve sürdürülebilirliğinde temel bir rol oynayabileceğini" ifade etti.

Makale, yosunun diğer yüksek bitkiler ve hayvanlar için gerekli atmosferik, jeolojik ve ekolojik süreçleri destekleyerek uzun vadeli insan yerleşimlerinin oluşturulmasına yardımcı olabileceğini vurguladı. Araştırmacılar, yosunun hücresel su içeriğinin yüzde 98'inden fazlasını kaybettikten sonra bile, hidratlandıktan sonra saniyeler içinde fotosentetik ve fizyolojik aktivitelerini geri kazanabildiğini gözlemledi. Ayrıca, yosun ultra düşük sıcaklıklara da dayanabiliyor ve eksi 80 santigrat derecede beş yıl veya sıvı nitrojen içinde bir ay saklanarak bozulmadan kalabiliyor.

Syntrichia caninervis yosunu Sincan, Tibet, Kaliforniya çölleri, Orta Doğu ve kutup bölgelerinde bulunuyor.

Çin ve ABD, uzayda daha büyük bir ayak izi bırakmak için birbirleriyle yarışıyor. Çin’in gelecekteki görevleri arasında 2025'te Dünya'ya yakın asteroid sondası Tianwen-2 ve 2030 civarında Mars’tan örnekler getirecek Tianwen-3 misyonları bulunuyor. Çin geçen ay Ay'ın uzak tarafından örnekler topladı.

Amerika Birleşik Devletleri ise NASA aracılığıyla Mars için 20 yıllık bir plan geliştirdi ve kızıl gezegenin insanlar için yaşanabilir olup olmadığını araştırmayı hedefliyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.