Çin Merkez Bankası'ndan Beklenmedik Faiz İndirimi

Çin Merkez Bankası, bir yıl aradan sonra ilk kez kısa vadeli faizleri 10 baz puan düşürdü. 7 günlük ters repo faizi yüzde 1,7’ye çekilirken, bir ve beş senelik LPR sırasıyla yüzde 3,35 ve yüzde 3,85 oldu. Faiz indirimine piyasa şaşırdı.

Çin Merkez Bankası (PBOC), bir yıl aradan sonra kısa vadeli temel politika faizini 10 baz puan indirerek yüzde 1,7’ye çekti. Aynı marjla aylık sabitlemede gösterge borç verme faiz oranları da düşürüldü; bir senelik LPR yüzde 3,35, beş senelik LPR ise yüzde 3,85 oldu. Bu beklenmeyen adım, büyüme hedeflerine ulaşma çağrısıyla ilişkilendiriliyor.

Çin Merkez Bankası (PBOC), bir yıl aradan sonra ilk kez kısa vadeli temel politika faizini düşürdü. Merkez Bankası, 7 günlük ters repo faiz oranını 10 baz puan indirerek yüzde 1,7'ye çekti. Bu değişiklikle birlikte, aylık sabitlemede gösterge borç verme faiz oranları da aynı oranda düşürüldü.

Bir senelik kredi faiz oranı (LPR) yüzde 3,45'ten yüzde 3,35'e indirilirken, beş senelik LPR yüzde 3,95'ten yüzde 3,85'e düşürüldü. Piyasa, faizlerin sabit kalmasını bekliyordu.

Macquarie'nin Çin baş ekonomisti Larry Hu, bu faiz indiriminin beklentinin dışında olduğunu ve bunun, ikinci çeyrekteki sert büyüme yavaşlaması ile üçüncü genel kurul toplantısında 'bu yılki büyüme hedefine ulaşılması' çağrısının etkisiyle gerçekleşmiş olabileceğini belirtti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.