Çin, Türkiye’nin gümrük vergisi uygulamalarını DTÖ’ye taşıdı!

Türkiye’nin hibrit araçlara getirdiği ek gümrük vergisi, Çin’in Dünya Ticaret Örgütü’ne başvurmasına yol açtı. İki ülke arasındaki ticaret ilişkileri geriliyor.

Türkiye'nin Çin'den ithal ettiği hibrit araçlara uyguladığı ek gümrük vergisi, uluslararası ticaret arenasında önemli bir tartışma yarattı. Çin, Türkiye'yi ayrımcılık yapmakla suçlayarak Dünya Ticaret Örgütü'ne (DTÖ) başvurdu. Çin Ticaret Bakanlığı sözcüsü, Türkiye'nin şarj edilebilir hibrit araçlara yönelik aldığı ek gümrük vergisi ve ithalat lisansı önlemleri konusunda DTÖ nezdinde konsültasyona gitmesi için Türkiye'den talepte bulundu.

KORUMACI ÖNLEMLER TARTIŞILIYOR


Bloomberg HT'nin haberine göre, Çin Ticaret Bakanlığı sözcüsü, Türkiye'nin Çin'de üretilen elektrikli araçlara karşı "ayrımcı önlemler" aldığını ifade etti. Eylül ayında, Türkiye’nin Çin'den ithal edilen elektrikli araçlar için uyguladığı katı şartların, şarj edilebilir hibrit otomobil ve ticari araçları da kapsayacak şekilde genişletildiği bildirildi. Haziran ayında ise, Türkiye'nin Çin'den ithal edilen akaryakıt ve hibrit motorlu araçlara ek gümrük vergisi getirmesi dikkat çekmişti.

ÇİN’DEN CEVAP BEKLENİYOR


Çin, Türkiye'nin bu uygulamasını tipik bir korumacı önlem olarak nitelendirirken, Bakanlık sözcüsü Türkiye’nin DTÖ yükümlülüklerine uyarak derhal "hatalı uygulamalarını" düzeltmesi gerektiğini vurguladı. İki ülke arasındaki gümrük vergisi ve ticaret politikası anlaşmazlıkları, DTÖ'nün uyuşmazlık çözüm mekanizması aracılığıyla çözülmekte. Bu süreç, öncelikle konsültasyon aşamasıyla başlamaktadır.

ULUSLARARASI TİCARET İLİŞKİLERİ TEHLİKEDE


Bu gelişmeler, Türkiye ve Çin arasındaki ticaret ilişkilerini daha karmaşık bir hale getirirken, olası gerginliklerin ticaret dengelerini nasıl etkileyeceği merak ediliyor. Gözler, DTÖ süreçlerinde ve iki ülkenin müzakerelerinde olacak.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.