Çin, Türkiye'nin otomotivdeki ek gümrük vergilerini Dünya Ticaret Örgütü'ne şikayet etti

Çin, Türkiye’nin ithal araçlara uyguladığı ek gümrük vergilerini Dünya Ticaret Örgütü’ne (DTÖ) şikayet etti. Açıklamada, bu uygulamanın DTÖ kurallarına aykırı olduğu vurgulanarak Türkiye’nin tedbirlerini düzeltmesi istendi.

Çin, Türkiye'nin ülkesinden ithal edilen araçlara uyguladığı ek gümrük vergilerini Dünya Ticaret Örgütü'ne (DTÖ) şikayet etti. Yapılan açıklamada, "Türkiye'nin aldığı ayrımcı önlem DTÖ kurallarına aykırıdır ve korumacı bir nitelik taşımaktadır. Türkiye'yi DTÖ kurallarına uymaya ve bu tedbirlerini derhal düzeltmeye çağırıyoruz" ifadelerine yer verildi.

Çin'in DTÖ'ye yaptığı şikayet, Türkiye'nin Çin'den ithal edilen otomobillere uyguladığı ek gümrük vergileri üzerine odaklandı. Bu durum, Çin'in sunduğu "istişare talebi" ile resmi olarak başlatılan bir ticaret anlaşmazlığı olarak kaydedildi. Genellikle bu aşamada anlaşmazlıkların çözümü sağlanmakta.

Türkiye, bu süreçte, Mart 2023'te Çin menşeli elektrikli taşıtlara yüzde 40 ilave gümrük vergisi uygulama kararı aldı. Bu kararın ardından, Kasım 2023'te elektrikli otomobil ithalatçılarına yeni gereklilikler getirildi. Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan tebliğe göre, Avrupa Birliği ve Serbest Ticaret Anlaşması imzalanan ülkeler menşeli olmayan elektrikli araçları ithal edenlerin, Türkiye'nin 7 bölgesinde en az 20 yetkili servis istasyonu kurması zorunlu hale geldi. Ayrıca, her bir marka için Türkiye'de en az 40 personel bulunduran Türkçe çağrı merkezi ve aracın üreticisinin Türkiye'de yerleşik yetkili temsilcisinin bulunması da şartlar arasına eklendi.

Haziran 2024'te, Resmi Gazete'de yayımlanan kararname ile daha önce sadece elektrikli otomobillere getirilen yüzde 40 ek vergi, bu sefer tüm yakıt türlerindeki araçlar için geçerli oldu. Son olarak, Eylül 2023'te yayınlanan tebliğle, elektrikli araçlara ek olarak şarj edilebilir hibrit araçlar da bu düzenlemelere dahil edildi. Böylece, Avrupa Birliği ve Serbest Ticaret Anlaşması kapsamındaki ülkeler menşeli olmayan şarj edilebilir hibrit araç ithalatı için, yine 7 coğrafi bölgede en az 20 yetkili servis istasyonu kurma ve Türk Standardları Enstitüsü (TSE) tarafından belgelendirilme şartı aranır hale geldi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.