Çin ve Rusya, Stratejik Ortaklıklarını Derinleştiriyor: Büyük Ölçekli Askeri Tatbikat Başlıyor

Pekin ve Moskova, stratejik ortaklıklarını güçlendirmek amacıyla büyük askeri tatbikatlar düzenleyecek. Çin Savunma Bakanlığı, Rusya'nın deniz ve hava kuvvetlerinin "Kuzey-Ortak 2024" tatbikatına katılacağını duyurdu.

Pekin ve Moskova, stratejik ortaklıklarını güçlendirmek amacıyla büyük ölçekli askeri tatbikatlar gerçekleştirecek.

Çin Savunma Bakanlığı'nın duyurusuna göre, Rusya'nın deniz ve hava kuvvetleri bu ay Japon Denizi ve Okhotsk Denizi'nde gerçekleştirilecek olan "Kuzey-Ortak 2024" tatbikatına katılacak.

"UKRAYNA'NIN İŞGALİNİ DESTEKLEYEN KOLAYLAŞTIRICI"


Açıklamada, tatbikatların, Çin ve Rusya'nın ortak güvenlik tehditlerine karşı koyma yeteneklerini artırmayı ve iki ülke arasındaki askeri iş birliğini pekiştirmeyi amaçladığı ifade edildi. Bu bağlamda, her iki ülkenin donanmaları, Pasifik Okyanusu'ndaki belirli deniz bölgelerinde ortak devriye görevleri icra edecek. Ayrıca, Çin, Rusya'nın "Okyanus-2024" stratejik tatbikatına da katılacak.

Tatbikat duyurusu, NATO’nun Çin’i Rusya'nın Ukrayna işgaline destek veren bir "kolaylaştırıcı" olarak nitelendirmesinin ardından geldi. NATO liderleri, Çin’in Rusya'ya sağladığı desteği eleştirirken, Pekin, ABD merkezli askeri ittifaka karşı sert bir uyarıda bulundu.

ÇİN-RUSYA İLİŞKİLERİ


Son yıllarda Rusya ve Çin, askeri ve ekonomik iş birliklerini artırarak, özellikle Batı'nın, özellikle ABD'nin küresel meselelerdeki etkisine karşı ortak bir duruş sergiledi. İki ülke, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısından önce "sınırsız" bir ortaklık ilan etmişti. Geçtiğimiz ay, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çin ile ekonomik ve ticari bağlantıların "somut sonuçlar verdiğini" dile getirmişti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.