Çin’de hazırlanan Kovid ilacında Türk imzası

Kocaeli Üniversitesi’nden Türk bilim insanları koronavirüse karşı Çin’de hazırlanan ilaç için antikor üretti. Antikorla ilişkili iki molekülün, Kovid-19 etkeni SARS-CoV-2 ve mevsimsel koronavirüslere karşı etkin olduğu belirlendi. Projeyi yürüten Prof. Dr. Aynur Karadenizli, antikor...

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) akademisyenleri, Çin ortaklığında Kovid-19 tedavisinde kullanılacak ilaç üretimine ilişkin antikor geliştirdi. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile Çin Ulusal Doğal Araştırma Vakfı (NSFC) ikili ortaklık programı kapsamındaki bir proje çerçevesinde KOÜ’den proje yürütücüsü Prof. Dr. Aynur Karadenizli ile öğretim üyeleri Prof. Dr. Murat Kasap, Prof. Dr. Gürler Akpınar, doktor öğretim üyeleri Hüseyin Uzuner ve Emel Azak çalışmagerçekleştirdi. Akademisyenler, projenin Türkiye ayağında, KOÜ Tıp Fakültesi Moleküler Araştırma ve Antikor Laboratuvarı’nda yer alan Antikor Üretim Birimi ile Proteomiks Birimi’nde protein hedefli ilaç molekülünün antikor kısmını üretti.

Üretilen antikorla ilişkili iki molekülün, Kovid-19 etkeni SARS-CoV-2 ve mevsimsel koronavirüslere karşı etkin olduğu belirlendi. Akademisyenler, etkinliği yüksek 2 antikoru seçip proje ortakları olan Çin’den Shanghai Jiao Tong Üniversitesine gönderdi. Burada yapılan ek emekler sonrasında uluslararası patente başvuruldu.

Prof. Dr. Karadenizli, TÜBİTAK ve NSFC ikili ortaklık çerçevesinde yürüttükleri uluslararası projede SARS-CoV-2’nin hem solunum sistemi hücreleri içine girişinin engellenmesini hem de hücre haricinde ortadan kaldırılmasını hedeflediklerini söyledi. Türk partnerler olarak birinci planda antikor üretmeleri gerektiğini aktararak, laboratuvarlarda özellikle SARS-CoV-2 virüsünün yapısal olmayan proteinlerinden birine karşı 2 antikor elde ettiklerini kaydetti.

Bunları elde edilen diğer antikorlar arasından seçtiklerini dile getiren Karadenizli, “Antikorların afinite (antikor ile antijen arasındaki ilişki) ve aviditesiyle (antikor ve kompleks antijen arasındaki bağlanma kuvveti) ilgili çalışmaları yaptık. Sonuçta 2 antikoru bu proje için Çin’deki partner laboratuvara yolladık. Projede bizim yaptığımız kısım da var, onların yaptığı kısım da var. Onlar yaptıklarını bizlere gönderip, biz onlar üzerinde de çalışıyoruz. Örneğin, hücre içinde virüsün engellenmesine yönelik mekanizmada çok sayıda molekül arasından taranan 12 molekül vardı. Bunları bizlere gönderdiler. Bunların virüsler üstündeki etkilerine baktık. Burada SARS-CoV-2 yanında mevsimsel koronavirüsleri de taradık ve onların içinden 2 molekülü etkin bulduk” diye konuştu.

RİSKLİ GRUPLARDA KULANILABİLECEK

Karadenizli, moleküllerden elde ettikleri verileri partnerlerine ilettiklerini belirterek, şu şekilde devam etti:

“Ürettiğimiz antikorların da kullanıldığı ‘PROTAC molekülü’ dediğimiz tedavide uygulanacak molekülün yapımına geçildi. Önceden virüs üzerinde etkinliğini bulduğumuz 2 molekül için de sevindirici haber; patent başvurusunda da bulunuldu. Bunun ön hazırlığını yaptık. Kovid-19 hastasıyla temas riskli durumda kullanılabilecek bir ilaç ya da virüsle enfekte olmuş; baş ağrısı, üst solunum yolu enfeksiyonu, kas ağrıları gibi şikayetleri olan hastaların tedavisinde kullanılacak.”

İlaç molekülünün, şikayeti ve riski olmayan kişilerde aşılama gibi kullanılmayacağını vurgulayan Karadenizli, “Belli bir yaşın üstündeki hastalarda risk hala mevcut. Toplumun büyük bir kesimi olmasa bile ileri düzeyde obez olan, kilolu olan kişilerde de risk gene söz konusu. Hedef kitleyi bu grup oluşturuyor” ifadelerini kullandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Yaz aylarında cildinizi korumayı unutmayın
Selülit görünümünü azaltma yolları nelerdir?
Kanseri 7 Yıl Öncesinden Tespit Edebilen Yeni Kan Testi: Çığır Açan Keşif!
Şekerden Uzak Durmanın Gücü: 14 Günde Sağlıklı Değişimler
Karaciğer Sağlığı ve Detoksu: Vücudunuz İçin Önemli İpuçları!