Çin'de ifade özgürlüğü savunucuları için endişe verici bir durum var. Yeni bir araştırmaya göre, hapsedilen yazarların sayısı 100'ü aşmış durumda. Bu yazarların neredeyse yarısı, sosyal medyada kullandıkları ifadeler sebebiyle tutuklanmış. Yetkililer, çoğunlukla "tartışma çıkarmak" suçlamasıyla gözaltına alınanları belirsiz suçlamalarla hapsediyorlar. Bu durum, dünya çapında ifade özgürlüğüne yapılan bir saldırının bir göstergesi olarak kaydediliyor.
Yeni bir araştırmaya göre, Çin'de hapsedilen yazarların sayısı 100'ü aşmış durumda. Bu yazarların neredeyse yarısı, sosyal medyada kullandıkları "çevrimiçi ifadeler" sebebiyle hapsedilmiş.
Dünya çapında ifade özgürlüğünü kullanmaları nedeniyle hapsedilen yazarların toplam sayısının en az 339 olduğu tahmin ediliyor. Çin ise, dünya genelinde hapsedilen yazarların neredeyse üçte birini oluşturuyor.
Pen America'nın Yazı Özgürlüğü Endeksi'ne göre, Çin'de hapsedilen yazar sayısı ilk kez 100'ü aşmış durumda. Çin'de 107 kişi, yayınladıkları açıklamalar nedeniyle hapsedilmiş durumda ve bu rakam, endeksteki diğer tüm ülkelerden daha fazla.
Çin'de gözaltına alınan gazeteciler ve medya çalışanlarının sayısı gibi diğer veriler de 2020'de bu dönüm noktasını geçti.
Endeks, "çevrimiçi yorumcu" olarak adlandırdığı blog yazarları ve sosyal medya kullanıcılarını ana ifade platformları olarak tanımlıyor. Yetkililer, çevrimiçi ifadeleri nedeniyle gözaltına alınan kişilerin çoğu zaman "tartışma çıkarmak" suçlamasıyla tutuklandığını belirtiyorlar. Üst düzey siyasi yetkililer, bu suçlamanın oldukça belirsiz olduğunu ve polis tarafından keyfi olarak kullanılabileceğini ifade ediyorlar.