Çin''den flaş tepki: Mesnetsiz ithamlar çok yanlış, resmi girişimde bulunduk

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çunying, Türkiye Dışişleri Bakanlığı sözcüsünün Uygur müzisyen Abdurrehim Heyit''in hapishanede öldüğünü iddia etmesini ‘çok yanlış ve sorumsuzca’ olarak niteledi ve Çin''in Türkiye nezdinde resmi girişimde bulunduğunu söyledi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çunying, bugün yaptığı açıklamada, Türkiye Dışişleri Bakanlığı sözcüsünün Uygur müzisyen Abdurrehim Heyit'in hapishanede öldüğünü iddia ettiğini hatırlatarak "Abdurrehim Heyit, hayatta olduğu gibi çok da sağlıklı, internette dün ona ait bir video izledim" dedi.

Sözcü Hua, "Türkiye'nin 'hayattaki kişilerden ölmüş diye bahseden' saçma yalanlara dayanarak mesnetsiz ithamlarla Çin'i suçlaması çok yanlış ve aşırı sorumsuzca. Buna kararlılıkla karşı çıkıyoruz" ifadesini kullandı.

Sincan’da yaşayan çeşitli etnik gruplara mensup vatandaşların inanç özgürlüğüne sahip olduklarına da işaret eden Hua, yasalara göre her etnik grubun kendi anadilini kullanma hakkı bulunduğunu söyledi.

CRI Türkçe’nin haberine göre “Türkiye'nin de çok etnik yapılı bir ülke olduğunu ve terör tehdidiyle karşı karşıya bulunduğunu” belirten Çinli sözcü, “terörle mücadele konusunda çifte standart uygulanmasının herkes için zararlı olacağını” kaydetti.

Sözcü Hua Çunying, açıklamasında "Bir gerçek, bin iddiadan güçlüdür. Önyargılı ve kötüniyetli olmayan herkes, yalanlar üreterek kötü niyetli suçlamalar yapmak yerine, Çin'deki 56 etnik grubun birlik, dostluk ve uyum içinde bir arada yaşadığını görmekten sevinç duymalıdır" ifadesini kullandı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy cumartesi günü yaptığı açıklamada, Çin’in Sincan Özerk Bölgesi’nde Abdürrehim Heyit’in cezaevinde öldüğünü iddia ederek “Çin makamlarını, Uygur Türklerinin temel insan haklarına saygı göstermeye ve toplama kamplarını kapatmaya davet ediyoruz” ifadesini kullanmıştı. Çin medyası öldüğü iddia edilen Heyit’in hayatta olduğuna dair bir video yayımlamıştı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri

"Ayrıca Meral Akşener çok değerli bir insan"
İbrahim Efe'nin düşüşü olay olmuştu: İstifa etti!
Müsavat Dervişoğlu İYİ Parti’nin genel başkanı seçildi
Hakan Fidan, Riyad'a gidiyor
Seçim Gecesi Skandallarına Bir Yenisi Daha Eklendi: AKP'li Belediye'den 100 Milyon Liralık Fatura!