Çin’in nükleer enerjiyle çalışan gelişmiş bir denizaltısının bu yılın başlarında, nedeni bilinmeyen bir arıza nedeniyle battığı iddia ediliyor. ABD’li üst düzey bir savunma yetkilisinin Perşembe günü yaptığı açıklamaya göre, Çin bu olayı kamuoyundan gizlemeyi tercih etti. Yetkili, Reuters haber ajansına isimsiz olarak yaptığı açıklamada, denizaltının Mayıs ve Haziran ayları arasında askeri bir iskele yakınında battığını belirtti ve bu durumu Çin için potansiyel bir utanç kaynağı olarak nitelendirdi.
Çin, halihazırda 370'ten fazla gemisiyle dünyanın en büyük donanmasına sahip. Ülke, askeri kapasitesini genişletmeye devam ederken yeni nesil nükleer denizaltıları filosuna katmaya hazırlanıyor. Bu bağlamda, batma olayı Çin’in savunma sanayisi ve askeri tedarik zinciri üzerinde ciddi soruların ortaya çıkmasına neden oldu. Yetkili, denizaltının batma nedeni ve içinde bulunan nükleer envanter hakkında net bilgiye sahip olmadığını belirtti, ancak Çin ordusunun yolsuzlukla boğuşan savunma sanayisinin kalite kontrol standartları konusunda endişelerini dile getirdi.
Haziran ayında, Planet Labs tarafından paylaşılan uydu görüntüleri, Çin’in Wuchang limanında su altında kalan denizaltı boyutlarında bir cismin çevresinde kurtarma gemilerinin toplandığını gösterdi. Bu görüntüler, denizaltının gerçekten battığına dair spekülasyonları artırdı.
Washington’daki Çin Büyükelçiliği'nden bir sözcü, konuyla ilgili bilgi veremeyeceklerini söyleyerek, "Bahsettiğiniz duruma aşina değiliz ve bu konuda verebileceğimiz bir bilgi yok" dedi. Çin Halkının Kurtuluş Ordusu'nun bu olayı gizlemeyi tercih etmesi, yetkililer tarafından beklenmedik bir durum olarak görülmedi.
ABD Savunma Bakanlığı'nın Çin ordusuna dair hazırladığı bir rapora göre, 2022 itibariyle Çin'in altı nükleer enerjiyle çalışan balistik füze denizaltısı, altı nükleer enerjiyle çalışan saldırı denizaltısı ve 48 dizel motorla çalışan saldırı denizaltısı bulunuyor. Çin'in denizaltı filosunun 2025 yılına kadar 65'e ve 2035 yılına kadar 80'e çıkması bekleniyor. Bu olayın ardından, ABD ve Çin, askeri ilişkileri istikrara kavuşturma ve bölgesel sıcak noktalarda yanlış anlamaları önlemek amacıyla üst düzey komutanlarının katılımıyla bir görüşme gerçekleştirdi.