Çinli akademisyenden vasiyet: Beyninin dondurulmasını istedi

Çinli filozof Li Zehou'nun ailesi, merhum akademisyenin beynini dondurarak son arzusunu yerine getirmiş oldu. Bu karar bilim dünyasında önemli tartışmalara neden olsa da akademisyenin yakın çevresi tarafınca bu adımın bilimsel araştırmalara katkıda bulunmak için atıldığı vurgulandı.

Bilim dünyasında önemli tartışmalara yol açan bir hareketle, merhum Çinli filozof Li Zehou'nun ailesi akademisyenin beynini dondurarak son arzusunu yerine getirdi.

South China Morning Post'un haberine göre, 2021 senesinde ABD'de vefat eden Li ölümünden önce yaptığı röportajlarda bu olağandışı talebini kamuoyuna açıklamıştı. Li'nin beyni ölümünden hemen sonra donduruldu ve iki yılı aşkın süredir dondurulmuş olarak muhafaza ediliyor. Beyin, insan kalıntılarının dondurularak korunması mevzusundaki uzmanlığıyla tanınan Arizona'daki Alcor Yaşam Uzatma Vakfı'nda tutuluyor.

Raporlara göre 2017'den 2022'ye kadar Çin'de 10 kişi donduruldu. 1972 senesinde kurulan Alcor Yaşam Uzatma Vakfı, 2023 yılının sonuna kadar 225 kişiyi dondurarak ileri teknoloji yardımıyla "gelecekte yeniden canlandırma" umuduyla muhafaza etti. Tüm vücudu dondurmanın maliyeti 200 bin dolarken yalnız beyni dondurmak 80 bin dolarlık bir fatura çıkarıyor.

BEYİNDE KÜLTÜREL İZ TEORİSİ

Li'nin beynini dondurma mevzusundaki ilgisi, "kültürel iz"in onu terk edip etmeyeceğini keşfetme isteğinden kaynaklanıyordu. Röportajında, "Mezar taşım olmayacak ama beynimi donmuş şekilde arkamda bırakacağım. 300 ya da 500 yıl sonra üzerinde araştırma yapın. Eşime ve çocuğuma söyledim. Bazıları bu yöntemlerle dirilmek istiyor ama ben dirilişin mümkün olduğunu düşünmüyorum. Kültürün beyni etkileyip etkilemediğini ve birkaç yüz yıl sonra beynimde Çin kültürünün kalıntılarını bulmanın mümkün olup olmadığını anlamaya çalışıyorum, 'ji dian' teorimi kanıtlamaya çalışıyorum." ifadelerini kullandı.

Akademisyen, bu isteğin gerçekleşmeme olasılığının yüksek olduğunu kabul etmesine rağmen, beyin biliminde gelecekte atılacak adımların araştırmacılara beyninde Çin kültürü izlerini bulma olanağını tanıyacağını umuyordu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.