Çinli Elektrikli Otomobil Devleri Türkiye'ye Yatırım İçin Görüşmelerde

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Çin'in önde gelen elektrikli otomobil üreticileri BYD ve Chery'nin Türkiye'de yatırım yapma konusunda ileri düzeyde görüşmelerde bulunduklarını açıkladı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Çin'in önde gelen elektrikli otomobil üreticileri BYD ve Chery'nin Türkiye'de yatırım yapma konusunda ileri düzeyde görüşmelerde bulunduklarını duyurdu. Bu görüşmeler, Türkiye'nin otomotiv endüstrisindeki uluslararası alanda güçlenme çabalarının önemli bir adımı olarak dikkat çekiyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Çin'in önde gelen elektrikli otomobil üreticileri BYD ve Chery'nin Türkiye'de yatırım yapma konusunda ileri düzeyde görüşmelerde bulunduklarını belirtti.

Bakan Kacır, Bloomberg'e yaptığı açıklamada yatırımların ne zaman tamamlanmasının beklendiği sorusuna "Biz artık kısa zamanda tamamlanmasını arzu ediyoruz" yanıtını verdi. "Bu yaz mı?" sorusuna ise Bakan Kacır, "Ümidimiz o yönde. Şu anda ikisiyle de önemli mesafe katettik. Ancak, sonuçta süreçleri değerlendiriyorlar ve farklı alternatifleri de göz önünde bulunduruyorlar" şeklinde konuştu.

"Çin markaları özellikle Avrupa pazarında büyümek istiyorlar" diyen Kacır, Türkiye'nin otomotiv endüstrisinde sahip olduğu altyapının yanı sıra Gümrük Birliği üyeliğinin de önemli olduğunu vurguladı.

Kacır, "Şu anda dört farklı Çin markasıyla Türkiye'de üretim için görüşmelerimizi sürdürüyoruz. İkisiyle görüşmelerin son aşamasına geldik" ifadelerini kullandı. Bakan, şirketlerle yatırım yeri ve sıfırdan yatırım teşvik planları üzerinde çalışmaların devam ettiğini de belirtti. BYD ve Chery'nin yanı sıra MG ve Great Wall Motor gibi şirketlerin de bu görüşmeler arasında olduğunu belirtti.

"Türkiye'ye alternatif değil" diyerek Çinlilerin Avrupa'daki yatırım planlarına ilişkin soruyu yanıtlayan Kacır, "Onlar Türkiye'ye alternatif değil. Yani Batı Avrupa'daki ya da planlanan yatırımlar Türkiye'nin alternatifi değil" dedi. Bakan, "Bu, hem Türkiye hem de Çin için bir fırsat olarak görüyoruz. Önceden açıklanan Batı Avrupa'daki bazı yatırım ve üretim planlarının Türkiye'ye alternatif olmadığını belirtmek istiyorum. Bu, benim değil, onların görüşü" şeklinde değerlendirmede bulundu.

Kacır, gelen şirketin batarya yatırımı konusunda da adım atabileceğini belirtirken, yatırımın yeriyle ilgili olarak "Lokasyon hakkında bir şey söylemek istemiyorum. Ancak, BYD kendi bataryalarını üreten bir şirket. Görüştüğümüz elektrikli otomobil üreticilerine, batarya yatırımını Türkiye'ye getirmeleri durumunda ayrıcalıklı imkanlar sunacağımızı ifade ediyoruz" dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.