Cinsiyet ve Meslek Grupları Arasındaki Kazanç Farkları: 2022 Türkiye İstatistik Kurumu Raporu

2022'de Türkiye'de Kazançlar: Cinsiyet ve Meslek Farkları Hakkında Çarpıcı İstatistikler! ıllık ortalama brüt kazanç 144 bin 390 TL oldu. Bu değer, erkeklerde 147 bin 446 TL ve kadınlarda 138 bin 366 TL oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2022 yılı Kazanç Yapısı İstatistikleri'ni açıkladı. Buna göre, geçen yılın yıllık ortalama brüt kazancı 144 bin 390 TL olarak belirlendi. Cinsiyet ayrımında ise erkeklerde 147 bin 446 TL, kadınlarda ise 138 bin 366 TL olarak kaydedildi.

Kazanç düzeylerinin eğitimle doğru orantılı olduğu görüldü. Yükseköğretim eğitim düzeyine sahip olanlar en yüksek yıllık ortalama brüt kazancı elde etti. Bu kategoride erkekler 207 bin 112 TL, kadınlar ise 171 bin 568 TL kazandı.

Ekonomik faaliyetlere göre değerlendirildiğinde, finans ve sigorta faaliyetleri sektörü en yüksek yıllık ortalama brüt kazancı sağladı. Bu sektörü, bilgi ve iletişim ile kültür, sanat, eğlence, tatil ve spor faaliyetleri takip etti. En düşük kazanç ise konaklama ve yiyecek hizmetleri, gayrimenkul faaliyetleri ve inşaat sektörlerinde kaydedildi.

Meslek grupları arasında yöneticilerin en yüksek kazancı elde ettiği görüldü. Yıllık ortalama brüt kazançta en düşük seviyeyi ise nitelikli tarım, ormancılık ve su ürünleri çalışanları yaşadı.

KAZANÇ DAĞILIMI İŞTE BÖYLE YAPILDI

Cinsiyet ayrımında ise erkekler lehine bir fark gözlendi. Bu fark, eğitim düzeyleri ve meslek gruplarına göre değişiklik gösterdi. Lise mezunlarında yüzde 19,6, yükseköğretim mezunlarında yüzde 17,1 oranında en yüksek fark görüldü. Meslek grupları arasında ise sanatkârlar ve ilgili işler ile teknisyenler, teknikerler ve yardımcı profesyonel meslek mensuplarında yüzde 22,8 ve yüzde 21,4 oranında en yüksek fark tespit edildi.

Bu ayrıca, yöneticilerde yüzde 4,2, hizmet ve satış elemanlarında ise yüzde 6,1 ile en düşük seviyede gerçekleşti. Yıllık ortalama brüt ücret-maaş bazında profesyonel meslek mensupları ile teknisyenler, teknikerler ve yardımcı profesyonel meslek mensupları arasında yüzde 21,1 ve yüzde 19,2 oranında en yüksek fark belirlendi. Yöneticilerde yüzde 4,4, nitelik gerektirmeyen meslekler ve hizmet ve satış elemanları grubunda ise yüzde 6,8 ile en düşük fark kaydedildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.